Accu tips e-bike: 15 stuks verzameld

2

Tips voor gebruik én opslag van je e-bike accu zijn handig, want daarmee verleng je de levensduur van je batterij en zorg je voor veiligheid. Vandaar dat Bovag en RAI Vereniging de campagne ‘Ik laad accuraat’ lanceerde. Maar ook Bosch heeft handige tips. Alle accu tips zetten we hieronder op een rijtje. Misschien pas je ze al toe, misschien zit er nog wat voor je bij.

Wist je dat?
Er in Nederland inmiddels zo’n 2.1 miljoen e-bikes rondrijden en zo’n 63.000 elektrische scooters? Dat zijn dus 2.163.000 accu’s bij elkaar! Da’s best een hoge berg batterijtjen…

E-bike accu

Maak je accu regelmatig schoon

Accu tips e-bike

Basistips

1. HANDLEIDING
Lees van tevoren de handleiding van je e-bike. Daarin staan specifieke tips voor je accu.

2. ORIGINELE LADER
Gebruik alleen de originele oplader, imitatie-opladers kunnen de accu beschadigen, ook al hebben deze soms dezelfde specificaties

3. SCHOONMAAK
Maak fiets en accu regelmatig schoon. Haal de batterij van de fiets en maak schoon met een licht vochtige doek en droog. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen. Behandel de stekkerpolen af en toe met contactspray, batterijvet of technische vaseline. Gebruik geen waterstraal of hogedrukspuit, dat kan schade toebrengen aan de elektronische onderdelen.

Lees ook: Zo maak je je (elektrische) fiets schoon

Tips voor zuinig rijden

4. BANDENSPANNING
Zorg dat je fietsbanden de juiste spanning hebben. Dit zorgt voor minder stroomverbruik en een grotere actieradius op één volle acculading.

5. LICHTE VERSNELLING
Trek op of rij weg in een lichte versnelling en schakel daarna op, dat kost zowel jezelf als je e-bike de
minste energie.

Lees ook: Langer rijden met je e-bike accu

Oplaadtips & leegloop voorkomen

6. NA EEN RIT
Controleer na een rit hoe vol de accu nog is. is dat 40 procent of minder? Laad hem dan op. Haal wel je accu van de lader als deze vol (genoeg) is, dit verlengt de levensduur (tenzij de fabrikant anders aangeeft).

7. VOORKOM LEEGLOOP
Laat de accu niet dus helemaal leeg lopen, zorg dat hij wordt opgeladen voordat de motor uitvalt. Veel gebruikers maken de accu op en leggen deze vervolgens leeg weg, om later bij te laden. Maar een accu heeft een minimumvoltage nodig zodat de lader de accu ‘herkent. Probeer je een te diep ontladen accu op te laden, dan kan de lader deze mogelijk niet meer herkennen en ook niet opladen. Bovendien kunnen cellen kapotgaan als ze te diep ontladen.

8. BEWAREN OP 60 PROCENT
Gebruik je de accu een lange tijd niet, bewaar deze dan bij 60 procent. Loopt de accu tussentijds leeg? Laad dan weer kort bij tot maximaal 60 procent. Doe dit minstens eens in de drie maanden. Een lithium-ion-accu loopt langzaam leeg en kan bij een te lage spanning beschadigen.

9. KAMERTEMPERATIUUR
Laad je accu op bij kamertemperatuur. Is je accu nog koud, laat deze dan eerst op kamertemperatuur komen. Vermijden: je accu opladen bij vrieskou of in de volle zon. Zo voorkom je dat de accu sneller veroudert en capaciteit verliest. Bij laden in de volle zon kunnen de lader en accu hun warmte niet kwijt en kan ook de lader defecten gaan vertonen.

Opbergtip

10. DROOG OPBERGEN
Bewaar een (afneembare) accu op een droge plek in huis, bij voorkeur niet koeler dan 15 graden, maar ook niet te warm. Langdurige blootstelling aan vocht kan accuproblemen veroorzaken.

Lees ook: E-bike in de regen, waar let je op?

Veiligheidstips

11. ROOKMELDERS
Gebruik rookmelders in de ruimte waar je je accu oplaadt. Mocht er iets mis gaan tijdens het laden, dan krijg je in elk geval een melding en kan eventuele schade worden beperkt.

Lees ook: Vijf vragen over accubrand

12. VRIJ & STABIEL
Leg je accu tijdens het opladen op een vrije, stabiele en onbrandbare plek. Zo kunnen ze hun warmte goed kwijt. Bedek lader en accu daarom niet en leg ze niet op een kussentje, stapel papier of een schuine ondergrond.

13. OVERDAG OPLADEN
Laad je accu bij voorkeur overdag op als je in de buurt bent. Je kunt dan direct handelen, mocht er iets misgaan.

14. VALPARTIJ?
Is je accu gevallen, beschadigd of vervormd? Bewaar je accu dan niet binnenshuis, maar lever deze zo snel mogelijk in. Je accu kan namelijk beschadigd zijn en instabiel worden, zonder dat je dit ziet. Inleveren kan bij een BOVAG- of e-mobilityspecialist, een recyclingpunt van bijvoorbeeld Stibat, of het chemisch depot van je gemeente.

15. DESKUNDIGE
Laat je accu altijd door een deskundige onderhouden. Een li-Ion accu behoeft in principe geen onderhoud. Functioneert de accu van je e-bike echter niet goed of kun je niet meer laden? Open of repareer de accu dan nooit zelf, maar schakel je BOVAG-fietsspecialist in om de accu te beoordelen.

Lees ook: Nieuwe accu of je oude laten opknappen?

Deel.

Over de auteur

2 reacties

  1. Jan de Weerd op

    Ik heb een nieuwe e-bike. De handleiding beveelt aan om de accu eerst een paar keer helemaal leeg te rijden. Is dat inderdaad het beste?

  2. Redactie FietsActief op

    Wat leuk dat je een nieuwe e-bike hebt. Wij raden aan om inderdaad de handleiding te volgen. Goed dat je die leest ook! Twijfel je toch, dan zou je bij het merk of je dealer te rade kunnen gaan.