Fiets schoonmaken, ook je elektrische? Zo doe je dat

1

Rijd je veel rond in wisselvallig weer, dan weet je hoeveel vuil je fiets kan aantrekken. Op zich is dat met een beetje inspanning in een mum van tijd opgelost. Je fiets schoonmaken doe je zo. Zie het als een soort bezigheidstherapie, want je moet wel steeds opnieuw aan de bak om je karretje te laten blinken. Tenzij je een mooiweerfietser pur sang bent natuurlijk.

fiets schoonmaken

Gebruik een beetje (niet te veel) gewoon afwasmiddel

Fiets schoonmaken

1. Wassen
Dat doe je lekker met een spons en een emmertje sop. Gebruik een beetje (niet te veel) gewoon afwasmiddel.

Tip: fietsshampoo
Heb je vaak een heel vieze fiets of last van aangekoekt vuil, probeer dan eens fietsshampoo. Dit reinigt grondig, maar is niet agressief. Da’s gunstig voor onderdelen als ketting of wiellagers. Meestal breng je het product met de spray direct op de fiets aan om het zo even te laten inwerken. Google op ‘fietsshampoo’ en je vindt zo talloze producten. Is je fiets niet heel vuil, dan voldoet een licht sopje.

2. Drogen
Gebruik een zachte doek om je fiets te goed drogen. Begin met het frame, doe daarna de wielen – die zijn vaak het smerigst trouwens. Begin bij de naaf en beweeg in de richting van de velg. Zo voorkom je dat er vuil in de wiellagers komt.

Tip: rembloksporen
Zie je sporen van het remmen op je velgen ? Was  de velgen goed en ontvet ze een beetje. Diepe sporen ruw je op met een schuurspons of schuurpapier.

3. Ketting ontvetten
Om ‘vetaanslag’ en vuil van de ketting te halen, gebruik je het beste een speciale kettingontvetter. Breng deze aan op de ketting en draai aan de pedalen om de ketting te laten bewegen. Hiervoor zet je de fiets op een standaard, hang je ‘m op of vraag eventueel hulp van iemand die de achterdrager omhoog kan houden. Afhankelijk van hoe vuil de ketting is, veeg je er daarna met een borstel overheen. Herhaal dit een aantal keer indien nodig. Verwijder tot slot overtollig vet met een doek.

4. Ketting invetten
Vet na elke schoonmaak de ketting opnieuw in. Gebruik daarvoor een speciaal kettingsmeermiddel voor fietsen. Druppel of spuit deze kettingolie gelijkmatig bovenop de zijplaatjes van de ketting, terwijl je de ketting achteruit draait. Smeer zuinig. Probeer te vermijden dat je met een lap de overtollige olie er weer af moet vegen, want dan kun je ook vuil tussen de schakels drukken.

Tip: werk netjes
Let er bij het smeren op dat er geen olie op de velgranden of op de remschijven komt. Dat kan de werking van de remmen negatief beïnvloeden.

fiets schoonmaken

Licht invetten; laat de ketting lekker lopen

 Zin in meer? Lees ook: Fietsonderhoud, vijf basistips

5. Bling bling
Als alles schoon is, kun je je fiets even in de ‘wax’ zetten om ‘m blinkend te houden. Dit doe je met een speicale spray. Met zo’n polish of wax leg je een beschermend laagje over de lak en het chroom.  Deze van Cyclon bijvoorbeeld, maar er zijn nog veel meer geschikte producten.

Tips voor je e-bike 

 • Display
  Was je je e-bike, haal dan het display eraf en doe even een plasticje over de houder. Maak later met een zachte doek zowel de contactpunten van het display als de houder schoon, eventueel met wat contactspray.
 • Accu
  En dat geldt ook voor je accu. Was je je fiets, haal dan eerste de accu eruit. Maal de contactpunten op de houder en de accu schoon met een zachte droge doek en contactspray.
 • Niet doen
  Gebruik geen gerichte waterstraal of hogedrukspuit op of in de accuhouder, want dat kan schade toebrengen aan de elektronica. Komt er toch water in de houder? Geen paniek: dit laat je makkelijk weglopen zodat de contacten goed kunnen drogen.
 • Check
  Voer na het wassen en drogen een korte check uit: zijn de accu en het display weer goed aangesloten? Werkt de aandrijving naar behoren en reageert het systeem goed op de knoppen?


Contactspray

Een bus contactspray in huis hebben dus een aanrader. Bijvoorbeeld van WD40, Valvoline, of Cyclon. Dit helpt tegen veel problemen met condens.

fiets schoonmaken

Wat contactspray doet wonderen

Deel.

Over de auteur

1 reactie

 1. Wat heel goed is voor je fiets is elke maand je banden op te pompen.
  Dat scheelt slijtage van je banden en minder lek rijden van je banden