Nieuwe accu of je oude laten opknappen?

1
Nieuwe accu

Kom maar op met die route, hij doet ’t weer!

Fiets je al een aantal jaar op je e-bike, dan is het niet onwaarschijnlijk dat je je accu eerdaags moet vervangen. Je ‘fietsbatterij’ heeft helaas niet het eeuwige leven. Jammer, want een nieuwe accu kan best kostbaar zijn. Als jouw model nog beschikbaar is tenminste. Je accu laten refurbishen of reviseren kan ook. Dat is goedkoper en soms de enige mogelijkheid. 5 tips op een rij.

Nieuwe accu

Reviseren is goedkoper dan een nieuwe fietsbatterij kopen. Waarom? In principe vervang je dan alleen de accucellen, en soms wat elektronica – maar niet de behuizing van je accu. Daarmee is opknappen ook beter voor het milieu. Bovendien kan de capaciteit van je accu na het refurbishen hoger zijn dan voorheen. Dit is het geval als de nieuwe accucellen van betere kwaliteit zijn dan je oude.

5 tips

1. LATEN DOEN
Zelf even de boel vervangen, zoals je de batterijen van je verlichting of een ander apparaat vervangt, is geen goed idee. In de accu van een elektrische fiets zijn de verschillende batterijcellen aan elkaar gelast. Samen werken ze als één grote batterij die bij de meeste accu’s  wordt aangestuurd door een BMS (Batterij Management Systeem). Gelukkig zijn er verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit opknapwerk. Zoek op internet naar een geschikte aanbieder in de buurt of vraag of je lokale fietsenwinkel een goede partij weet.

2. OFFERTE
Vraag een offerte op, wellicht bij meedere aanbieders. Dan weet je wat je kunt verwachten.

3. KWALITEIT VAN DE CELLEN & BMS
Bespreek of de nieuwe minstens cellen dezelfde kwaliteit zullen hebben als de oude, of vraag de specificaties op van de nieuwe accucellen en ga online op onderzoek uit. In de handleiding van je e-bike vind je informatie over je huidige cellen. Idealiter zijn de nieuwe beter dan de oude, en gaat je accu er zo zelfs op vooruit. Zorg dat alle cellen worden vervangen en het (bijpassende!) BMS ook.

4. BEVEILIGING
Soms kan een accu niet gereviseerd worden omdat deze beveiligd is. Heb je hier vragen over, neem dan contact op met de winkel waar je de fiets hebt gekocht of met het merk van je e-bike.

5. GARANTIE
Goed om te weten: laat je je accu reviseren binnen de garantieperiode, dan vervalt de garantie.

Verder lezen: wil je weten hoe je langer met je accu doet? Klik HIER

Deel.

Over de auteur

1 reactie

 1. Dat de cellen vervangen worden zal duidelijk zijn. Deze raken verouderd en de interne weerstand neemt toe.
  Maar er zijn maar weinig revisiebedrijven die ook de mogelijkheid hebben om de BMS te vervangen.
  Ben die nog niet tegengekomen…
  Een goede batterijtester kan overigens voldoende uitsluitsel geven over de conditie van de BMS.
  Accu of batterij?
  Een accu cel is altijd 1,5 volt. Om een grotere totaalspanning te krijgen, zet je meerdere accucellen in serie.
  Deze serie accu’s vormen samen een batterij!
  Elke e-bike is dus voorzien van een batterij en niet van een accu!