Zadelpijn voorkomen en oplossen: 5 simpele tips

0

Zadelpijn voorkomen en oplossen, wie wil het niet? Met deze 5 simpele basistips krijg je de relatie met je zadel weer op de rails. Want fietsen gaat om vrijheid, avontuur, plezier en soms een beetje afzien. Maar dan wel zonder zadelpijn graag!

zadelpijn voorkomen

Soms is even afstappen ook gewoon een goed idee

Zadelpijn voorkomen en oplossen: 5 simpele tips

Zadelpijn voorkomen 1: kies het juiste zadel

Niet elk zadel past bij elk achterwerk of bij elke rijstijl. Zadelpijn voorkomen doe je onder meer door op zoek te gaan naar een zadel dat goed bij je past, qua breedte, lengte en vulling. Je kunt zelfs zadels uitproberen bij sommige speciaalzaken voordat je tot aankoop overgaat.

Zadelpijn voorkomen 2: zadelhoogte en -hoek aanpassen

De positie van je zadel kan een groot verschil maken. Een zadel dat te hoog staat kan zorgen voor extra beweging en wrijving, wat kan leiden tot zadelpijn. Hetzelfde geldt voor de hoek van het zadel; deze moet doorgaans horizontaal zijn, maar een kleine aanpassing naar voren of naar achteren kan comfortabeler zijn.

zadelpijn voorkomen

Wanneer staat je zadel eigenlijk echt horizontaal?

Zadelpijn voorkomen 3: draag de juiste kleding

Een fietsbroek met een goede zeem kan wonderen doen. Het helpt de druk te verdelen en vermindert de wrijving tussen je huid en het zadel. Vermijd echter het dragen van ondergoed onder je fietsbroek. Dit kan extra wrijving veroorzaken en dus ook meer kans op zadelpijn geven. Gebruik eventueel chamoiscrème op je huid of op je zeem. Dit kan de wrijving tussen het zadel en je huid verminderen.

Zadelpijn voorkomen 4: neem pauzes en wissel van houding

Lange fietsritten kunnen hun tol eisen. Sta af en toe op uit het zadel, vooral tijdens eventuele klimmen, om de druk op je zitvlak te verminderen. Wissel ook van zithouding om te variëren met de druk op de drukpunten.

zadelpijn voorkomen

Sta af en toe op uit het zadel, vooral tijdens eventuele klimmen

Zadelpijn voorkomen 5: bouw rustig op

Als je een tijdje niet veel hebt gefietst of tijdens een vakantie veel langer en meer in het zadel zit, kan je lichaam wat tijd nodig hebben om te wennen aan de druk van het zadel. Begin met kortere ritten en verleng deze geleidelijk. Dit geeft je lichaam de tijd om zich aan te passen.

Door deze tips toe te passen, kun je het comfort op de fiets aanzienlijk verhogen en zadelpijn voorkomen. Heb je aanhoudende problemen, ga dan naar een gespecialseerde fietsenzaak, gespecialiseerd fysiotherapeut of laat een fietsmeting doen om je optimaal op de fiets te zetten. Voor meer informatie kun je ook de website van SQlab bekijken, een fietsaccessoire merk gespecialiseerd in ergonomie.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.