Fietsconditie opbouwen? Zo wen je aan meerdere dagen fietsen

2

Je rijdt regelmatig in het weekend een rondje maar wil ook eens wat langer achter elkaar op pad. Dat kun je gewoon op de bonnefooi doen. Merk je dat je uithoudingsvermogen nu al wat tekort schiet, dan kun je je fietsconditie opbouwen met deze 5 eenvoudige tips. Heb jij nog een goed advies, laat het ons weten.

Breidt het aantal fietsdagen uit, maar maak het op die dagen niet te dol

Fietsconditie opbouwen

1. Niet
Er zijn best veel mensen die zeggen: fietsconditie opbouwen? Dat doe ik wel onderweg. En daar is best iets voor te zeggen, maar daarbij zijn wel aandachtspunten. Ben je gewend aan je fiets en eventueel aan fietsen met bepakking? Is je routeschema flexibel? Want als je na twee dagen uitgeblust bent, dan is het handig om de vrijheid te hebben om een dag, of twee, te rusten en te genieten van de omgeving uit het zadel. Je wil liever geen blessures natuurlijk.

Bouw ook genoeg rust in

2. Bouw fietsconditie op van te voren
Dat is een verstandiger uitgangspunt. Als je bij nul begint, begin dan rustig. Fiets niet te hard. Wielrenners die beter willen presteren krijgen vaak te horen: doe meer aan duurtraining met lage inspanning. Hartslag in D1 zoals dat in jargon heet: fiets in een gemakkelijk vol te houden tempo waarbij je nog gezellig kunt praten. Als dat goed gaat, bouw dan langzaam het aantal kilometers per tocht op. Bouw ook de tijd op dat je zonder pauze in het zadel zit.

3. Fiets meerdere dagen achter elkaar
Breidt het aantal fietsdagen uit, maar maak het op die dagen niet te dol. Kies afstanden die je gemakkelijk aan kunt en zorg dat je je lichaam niet overbelast. Test je fiets met bepakking uit. Staan stuur en zadel goed afgesteld? Zo niet, probeer andere houdingen uit of vraag advies aan de fietsenmaker.

 

Is je routeschema flexibel? Het is fijn om rustdagen in te bouwen wanneer je wil. Beeld: Flyer

4. Intervallen
Heb je steeds minder moeite met de afstanden, fiets dan ook eens een dag een kort tochtje in een iets hoger tempo. Daarmee versterk je je fietsconditie.

5. Gebruik altijd de fiets
Misschien voor de hand liggend: als je de fiets ook gebruikt voor dagelijkse zaken als naar je werk fietsen, vrienden bezoeken of de boodschappen doen, dan verbeter je bijna ongemerkt je fietsconditie. Gratis trainingstijd dus, terwijl je benzine of vervoerskosten bespaart.

Klimmen & dalen
Zeker als je de grens overgaat, kom je op fietsvakantie vaker bergen en heuvels tegen. Neem daarom in je oefentochten ook klimmetjes op. Denk aan viaducten, aquaducten, bruggen, tunnels, maar ook aantrekkelijke binnenlandse heuvels: bijvoorbeeld op de Heuvelrug, in Overijssel (de Holterberg en Lemelerberg), Gelderland en in Zuid-Limburg natuurlijk en zelfs in Fryslân zijn er delen die niet vlak zijn.

Lees ook: Afdalen op de fiets? 9 tips

Tekst: Karin Broer

Wat is jouw ervaring?
Heb jij nog een goed advies of slimme tip om je fietsconditie op te bouwen? Laat het hieronder weten!

Deel.

Over de auteur

2 reacties

  1. Ik fietste altijd naar mijn werk met de racefiets, 40 km heen en 40 weer terug, ook ’s avonds en ’s nachts want ik zat in de continuedienst en dat 27 jaar, alleen niet met sneeuw of ijzel. daarna met mijn pensioen samen met mijn vrouw naar Santiago de Compastelo en naar Rome gefietst. maar mijn vrouw moest inderdaad haar conditie nog opbouwen en dat hebben wij ook langzaam gedaan.

  2. Als het moelijker gaat, durf dan terug te schakelen en ga meer op souplesse fietsen dan op kracht.