Hoe kies je een zadel dat bij je past?

0

Lekker zitten op lange – en korte – ritten is belangrijk en hangt af van vele factoren, waaronder je zadel. De vraag is dan ook: hoe kies je een zadel dat bij je past? Ontwerp- en merkmanager Robert Bucci (38) van Selle Royal geeft tips.

‘Eigenlijk weet je pas echt of een zadel goed bij je past, als je er langere tijd op hebt gefietst’

Hoe kies je een zadel dat bij je past?

Hoe weet ik wat voor zadel het beste is voor mij?

“Voor verschillende rijders zijn er verschillende zadels. Kijk eerst naar je zithouding en waar je de fiets het meest voor gebruikt. Fiets je vooral in de stad, maak je langere ritten of ga je op een avontuurlijke reis? Dat bepaalt voor een deel de vorm van het zadel.”

Waar moet ik verder op letten?

“Sommige zadels hebben extra bescherming, bijvoorbeeld een laagje strengtex, zodat ze minder snel beschadigd raken in een vol fietsenrek. Er kan ook reflecterend materiaal in zitten. Dan ben je ’s avonds beter zichtbaar voor automobilisten. Met een gleuf in het midden van het zadel ga je minder snel zweten en wordt de druk op het perineum verlicht.”

Lees ook: Lifehacks voor fietsen: zadel & kleine waterpas

Zijn er speciale zadels voor de ­e-bike?

“E-bikers fietsen wat meer, waardoor ze langer op hun zadel zitten. Ook stappen ze bij een stoplicht minder vaak af. Door de elektrische ondersteuning kun je tijdens het versnellen iets naar achteren glijden. Bij Selle Royal hebben we daarom een zadel ontwikkeld met een nieuwe geometrie: ON.”

De ON zadels hebben een iets verhoogde achterkant

Wat is er anders aan dat zadel?

“De achterkant is iets verhoogd, de gelvulling vermindert de druk en de flexibele zijkanten maken het trappen eenvoudiger. Door het rubberen handvat kun je de e-bike, die vaak vrij zwaar is, gemakkelijk uit het fietsenrek ­trekken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat andere zadels afvallen. Een zadel is heel ­persoonlijk, dus probeer het vooral zelf uit.”

Foam of gel, wat is het verschil?

“Memory foam is vooral ideaal bij kortere tochten. Omdat het de vorm van je lichaam aanneemt, voelt het direct comfortabel. Voor langere tochten zorgt gel voor de beste drukontlasting.”

‘Kijk eerst naar je zithouding en waar je de fiets het meest voor gebruikt’

En het design, hoe zit het daarmee?

“Het comfort is het belangrijkste, maar het is natuurlijk wel zo mooi als je een zadel hebt dat bij je fiets past. Op een stadsfiets kun je kiezen voor een klassiek Holland-zadel, op een sportieve hybride voor een strakkere vormgeving.”

Bestaan er nog dames- en herenzadels?

“Er is tussen vrouwen en mannen eigenlijk alleen een verschil in de drukpunten bij een atletische zit, dus op een racefiets, waarbij het bovenlichaam een hoek van 45 graden maakt. Vrouwenzadels waren lange tijd korter en wijder, maar dat was alleen maar voor het zicht.”

Wanneer weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt?

“Eigenlijk weet je pas echt of een zadel goed voor je is, als je er langere tijd op hebt gefietst. Soms geeft een verkoper twee verschillende zadels mee, zodat je ze allebei kunt testen. Wij geven zelf dertig dagen comfortgarantie. Bevalt het zadel niet, dan kun je gewoon een ander uitkiezen.”

‘Vrouwenzadels waren lange tijd korter en wijder, maar dat was alleen maar voor het zicht’

Lees ook: Fietszadel kopen? Zo doe je dat

Tekst en beeld (Robert Bucci): Jessica de Korte

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.