Lifehacks voor fietsen: zadel & kleine waterpas

0

Een lifehack is zo’n slimmigheidje waarvan je denkt: oh ja, wat hándig! Simple oplossingen of ingrepen die je leven makkelijker kunnen maken. Natuurlijk zijn er ook lifehacks voor fietsen: fietshacks. Deze keer: je zadel horizontaal zetten met een kleine (!) waterpas. Heb jij nog een fietshack? Laat het ons weten!

Lifehacks voor fietsen

Zadel & kleine waterpas
Om goed te zitten op je fiets zijn verschillende zaken van belang. Onder meer je zadelhoogte en je zadelterugstand (hoe ver je zadel naar voren/achteren staat in de horizontale lijn). Maar ook je zadeltilt: wijst de punt van het zadel omhoog, omlaag of staat het zadel horizontaal? Dat laatste is doorgaans de bedoeling. Dan heb je geen last van geschuif en staat je bekken neutraal.

Om je zadel goed recht te zetten moet je kijken naar het middendeel van het zadel; het deel waar je echt op zit en steunt. Vaak worden de punt en de achterkant van het zadel onterecht meegenomen om met een waterpas uit te lijnen, maar je kunt dan bedrogen uitkomen omdat ze niet ondersteunend zijn voor je positie, maar wel de vorm en de curve bepalen. Gebruik daarom een kleine waterpas om het midden van het zadel horizontaal uit te lijnen! Het uitgebreide bijschrift in de foto hieronder licht dit toe.

Lees ook: Fietszadel kopen: zo kies je een passend exemplaar

Jouw fietshack in deze rubriek? Mail ons!
Jij hebt vast ook nog wel een leuke, gekke en/of simpele fietshack. We horen het graag!
Mail al je handigheidjes naar redactie@fietsactief.nl en we plaatsen ze in deze rubriek.

lifehacks voor fietsen

Dit zadel lijkt, met de zwarte lijn boven (grote waterpas), voorover te staan, maar in werkelijkheid staat het netjes horizontaal. Omdat het om het middengedeelte van het zadel gaat, is het beter om met een kleine waterpas (die alleen het middengebied van het zadel bestrijkt) te meten.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.