Canyon Pathlite:ON 8 SUV e-bike Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Canyon Pathlite:ON 8 SUV e-bike: ‘Zo bruut als de Pathlite:ON 8 SUV eruitziet, rijdt hij niet‘.

Canyon Pathlite:ON 8 SUV

Een Sports Utility Vehicle (SUV) is een auto die wat hoger op zijn banden staat. Hij heeft vierwielaandrijving en vaak een luxe afwerking. Bij de tweewielers is de naam SUV gegeven aan fietsen die het midden houden tussen een e-bike, een mountainbike en een trekkingfiets. De Pathlite:ON SUV past in die categorie. Net als de Qwic Atlas, de Cannondale Tesoro Neo X en de Focus Aventura, waar we eerder op reden. Maar ­vergis je niet: Zo bruut als de Pathlite:ON 8 SUV eruitziet, rijdt hij niet.

Lees ook over de vergelijkbare: Cannondale Tesoro Neo X e-bike en over de Qwic Atlas Derailleur e-bike of de Victoria eAdventure 12.9 e-bike

Een SUV? Da’s een kruising tussen een e-bike, een mountainbike en een trekkingfiets

Rijeigenschappen

Je wordt dus eigenlijk op het verkeerde been gezet. Zeker, het is een stoere fiets en jazeker, als je standje
e-MTB of Turbo kiest, gaat-ie lekker vooruit. Maar Canyon heeft ook zijn best gedaan op het gebied van comfort. En omdat het comfort zo goed voor elkaar is, heb je soms het idee dat je op een Sparta ION zit. De verende zadelpen en de zeer soepele SR Suntour-voorvork filteren alle hobbels uit de weg. Wel zo fijn als je een uitgebreide roadtrip wilt maken: je wordt minder snel moe en kunt langer doorfietsen.

De Bosch Performance Line CX-middenmotor is ontwikkeld voor sportieve e-mountainbikes. De motor
is wel redelijk hoorbaar. In de Eco-stand heb je zo’n 120 kilometer aan stroom. Gebruik je standje e-MTB of Turbo, dan kom je tot 60 kilometer. De trap­loze Enviolo-naaf werkt prima, al is de draaischakelaar even wennen. Die ­vereist enige kracht.

De motor is wel redelijk hoorbaar

Model & techniek

Er zijn twee modellen van de Pathlite:ON SUV. Bij beide kies je uit een stepthrough of stepover frame. De Pathlite:ON 7 SUV heeft Shimano XT M8100 12-speed, deze Pathlite:ON 8 SUV heeft een chique ­Enviolo-naaf met Gates CDX-riem. Overeenkomsten zijn de Bosch-middenmotor, het aluminium frame en de ­verende voorvork. De 7 is te koop voor 4.199 euro en de 8 voor 4.699 euro.

En zo haal je de accu eruit

De fiets heeft een oversized aluminium frame met SR Suntour AION35 Evo-voorvork, een dropperpost (zadelpen die je onderweg kunt laten zakken), ­een Canyon/Ortlieb-bagagerek, ledverlichting en een aluminium stuur en stuurpen uit één stuk. De Bosch Performance Line CX-motor komt met een Kiox 300-display (inclusief e-bikeslot) en een 750Wh-accu, die is ingebouwd in het frame. Schakelen doe je met een Enviolo-naaf, in combinatie met een Gates CDX-riem. De fiets heeft 180 millimeter remschijven van Magura en 57 millimeter dikke Maxxis Crossmark II-banden. Met een speciale koppeling (meerprijs: 20 euro) kun je een Croozer-fietskar aan de Pathlite:ON hangen. De karren van het Duitse merk zijn er vanaf circa 400 euro.

Met een speciale koppeling hang je een Croozer-fietskar aan de fiets

Opvallend

De Pathlite:ON 8 SUV is een uitstekende e-bike voor avontuurlijke trektochten, met een flink bereik en heel goede onderdelen. De prijs is wel flink. Maar aan de andere kant: aan een goede vakantiefiets zonder trapondersteuning kun je ook zomaar dik 4.000 euro kwijt zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Jongerius Pinion Premium Beltdrive: je betaalt een kleine 5.000 euro, maar hij is het waard. En check ook eens de Koga WorldTraveller en de fietsen van Santos en Idworx.

De 57 millimeter dikke noppenbanden kunnen wel wat hebben

Merk

Het Duitse Canyon is groot geworden met het online verkopen van racefietsen en mountainbikes, maar inmiddels verkoopt het fietsen in alle vormen en maten. Ze worden thuisbezorgd, waar je ze zelf gebruiksklaar maakt. Zo ook deze Pathlite. Mocht je er niet uitkomen: Canyon heeft service centers in Nederland en het werkt samen met enkele speciaalzaken.

Plussen & ­minnen

+ rijdt snel en soepel
+ veel comfort
+ mooi
– duur
– stuurpen is niet afstelbaar

De Canyon Pathlite:ON 8 SUV e-bike kost € 4.699,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.