E-bike onderhoud: 10 simpele tips die je op weg helpen

0

Het regelmatig onderhouden van je e-bike is belangrijk om te zorgen dat je fiets lang meegaat, goed presteert en veilig blijft. Zo blijf je lekker soepel en probleemloos fietsen. 10 tips voor e-bike onderhoud  die je op weg helpen.

E-bike onderhoud

#9: Geef je e-bike regelmatig een poetsbeurt om te voorkomen dat vuil zich ophoopt

E-bike onderhoud 10 tips

1. Gebruiksaanwijzing..?

Heb jij ‘m gelezen..? Misschien niet het leukste leesvoer, maar zeker niet overbodig! De gebruiksaanwijzing of handleiding geeft informatie over onderhoudsprocedures en veiligheidsmaatregelen.

2. Accu

Zonder een werkende accu is je e-bike nutteloos – qua ondersteuning dan. Volg de instructies voor het opladen en opslaan van de batterij. Stel je accu niet bloot aan extreme temperaturen en laad regelmatig op om ‘m in goede conditie te houden.

3. Elektrische onderdelen

Inspecteer de draden, connectoren en displayconsole op tekenen van schade. Neem contact op met een dealer voor reparatie als je problemen opmerkt. Doe dit niet zelf om garantieproblemen te voorkomen.

E-bike onderhoud

Alles heel en goed op z’n plek?

4. Bandencheck

Bekijk regelmatig of je banden tekenen van slijtage of schade vertonen. Zorg dat de bandenspanning op niveau is, want de (on)juiste bandenspanning heeft invloed op de efficiëntie en de actieradius van je accu.

5. Remmen!

Controleer en zorg dat je remmen goed werken: ze zijn cruciaal voor je veiligheid onderweg.

6. Aandrijflijn

Of je e-bike nou een ketting of een riem heeft, controleer deze regelmatig en houd schoon. Smeer je ketting: dit verbetert de trapefficiëntie en verlengt de levensduur.

E-bike onderhoud

Hoe werkt zo’n riemaandrijving of belt drive eigenlijk?

7. Frame

Check het frame zo nu en dan op scheuren, deuken of andere beschadigingen. Kom je structurele problemen tegen, neem dan contact op met je dealer.

8. Vering

Heeft je e-bike verende onderdelen, volg dan de aanbevelingen van de fabrikant voor onderhoud en afstellingen. Houd je de vering in goede staat, dan fiets je een stuk lekkerder.

9. Poetsen

Geef je e-bike regelmatig een poetsbeurt om te voorkomen dat vuil zich ophoopt. Gebruik een zachte borstel of doek om vuil van het frame, de ketting/riem en andere onderdelen te verwijderen. Gebruik geen hogedrukspuit, dat kan onderdelen beschadigen.

10. Onderhoud

Breng je e-bike minstens één keer per jaar naar een fietsenmaker of dealer voor onderhoud. Zij kunnen eventuele onderliggende problemen opsporen en verhelpen, en zorgen voor software-updates. 

E-bike onderhoud

Wassen doe je gewoon lekker met een spons en een emmertje sop

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.