Schijfremmen onderhouden? 5 eenvoudige tips

0

Hoe onderhoud je zelf de schijfremmen van je fiets? Van inremmen tot vervangen: 5 eenvoudige tips. Plus: hoe los je aanlopende schijfremmen op? Dat is makkelijker dan je misschien zou denken.

schijfremmen onderhoud

Een nieuwe set remmen? Altijd even inremmen.

Onderhoud dat je zelf kunt doen aan je schijfremmen

1. Even inremmen

Een nieuwe set remmen moet je altijd even inremmen. De remblokken zijn gemaakt van een hars met daarin stukjes metaal of zachtere materialen zoals kunststof. Als je de remblokken inremt, dan rem je tegelijkertijd ook de remschijf in. Hoe dat inremmen in zijn werk gaat? Versnel naar minimaal 25 kilometer per uur. Rem nu stevig en gelijkmatig tot je bijna stilstaat. Herhaal dit 10 tot 20 keer.

2. Remklauw schoonmaken

Maak de remklauw schoon als deze piept of de remkracht minder wordt. Eventueel voorzichtig je remblokjes opschuren kan piepende remmen voorkomen. Knoei niet met olie op je schijven. Knijp je remhendel niet in als je het wiel uit de vork hebt gehaald.

3. Ontvetten

Ontvet de remschijven bij het plaatsen van nieuwe blokken of als je een nieuwe schijf monteert. Gebruik daarvoor speciale remmenreiniger.

4. Vervangen

Vervang de remblokken als er ongeveer 0,5 millimeter ‘vlees’ over is. Als je ­doorrijdt slijt de schijf – dat kost extra geld.

5. Ontluchten

Als de remdruk van het hydraulische systeem minder wordt en je speling krijgt in de remhendel, dan moet de rem ontlucht worden. Laat dit lekker door de fietsen­maker doen. Wil je toch zelf aan de slag? Zorg dan om te beginnen dat je de juiste remolie gebruikt.

Lees ook: Piepende schijfremmen? Dat los je zo op

schijfremmen onderhoud

Speling in de remhendel? Dan moet je de rem ontluchten

Help, mijn Schijfrem loopt aan!

Als de schijfrem aanloopt en hierdoor het wiel niet goed meer draait of er een piepend geluid ontstaat, ga dan niet doorrijden. Het is namelijk mogelijk dat de remklauw scheef is komen te staan, door een val of het vervoer van de fiets. Het opnieuw centreren van de rem is vrij eenvoudig en zelf te doen. Volg de stappen hieronder en het probleem is binnen de kortste keren verholpen.

1. Draai de bouten van de remklauw los

Zet je fiets op z’n kop of hang hem in een werkstandaard zodat de wielen vrij kunnen ronddraaien. Draai vervolgens beide inbusbouten aan de remklauw een klein beetje los zodat je de klauw met de hand op en neer kunt bewegen.

2. Knijp de rem in

Knijp nu de voor- of achterrem in, zodat de remklauw zichzelf op de remschijf kan centreren. De remklauw zal zich vanzelf in de juiste positie zetten.

3. Draai de bouten aan de remklauw vast

Draai, terwijl je de hendels ingedrukt houdt, de inbusbouten aan de remklauw weer vast. Dat indrukken is belangrijk. Doe je dat niet, dan valt de remklauw weer uit positie tijdens het aandraaien.

4. Check of het wiel soepel draait

Draai een aantal keer aan het wiel om te checken of het wiel soepel draait. Controleer de positie van de remschijf door zorgvuldig door de remklauw heen te kijken. Als de klauw goed staat, kun je precies tussen de remschijf en de discstops eenzelfde ruimte zien.

Lees ook: Riemaandrijving uitgelegd: wat is het en wil je het op je fiets?

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.