SKS TOM 18 multitool – Proefrit

0

We testen niet alleen fietsen in onze rubriek Proefrit, ook fietsaccessoires nemen we onder de loep – van trapper tot tandwiel. Zoals de SKS TOM 18 multitool: ‘Alle onderdelen zijn 100 procent functioneel‘.

SKS TOM 18SKS TOM 18

Je hebt thuis wellicht een gereedschapskist in de schuur. Met inbussleutels, schroevendraaiers en een kettingpons. Als je op weg gaat, kan er weleens wat misgaan. Maar je complete kist meezeulen hoeft niet. Een handzame minitool kan uitkomst bieden. Deze van SKS bijvoorbeeld.

SKS TOM 18 specs

De SKS TOM 18 (TOM staat voor TOur Mechanic) weegt 175 gram, meet 4,5x7x2 centimeter en heeft 2, 3, 4, 5, 6 en 8 millimeter inbussleutels, kruiskop en platte schroevendraaier, T25-torxsleutel, bandenlichter, flesopener, remblokspreider, 14 & 15 millimeter spaaksleutels, opbergvakje kettingpin en kettingponsje. De flesopener is bandenlichter en omgekeerd. De tools zijn van gehard staal, de TOM 18 wordt geleverd in een neopreen hoesje.

Lees ook: Zo doe je dat – zadel monteren

SKS TOM 18

De kettingpons werkt prima

Onze mening

Heb je twee linkerhanden? Neem zo’n minitool dan zeker mee, al is het alleen maar om je zadelpeninbus vast te kunnen draaien als de boel zakt. Alle onderdelen van de TOM 18 zijn 100 procent functioneel en de sleutels zijn van CNC-gefreesd vernikkeld chroom-vanadiumstaal. De kettingpons werkt prima. Met name de mogelijkheid om met de remblokspreider de remblokken weer te openen, als je per ongeluk een (schijf)remhendel indrukt zonder dat het wiel op zijn plaats zit, is een dikke plus. Het opbergvakje van de kettingpin lijkt wat overbodig, maar een quick link meenemen kan sowieso geen kwaad. Net als een extra doek, om te gebruiken voor meer grip. De inbussleutels zijn sterk, maar doordat ze nogal kort zijn (4 centimeter) heb je enige kracht nodig om dingen vast of juist los te draaien.

SKS TOM 18, € 24,99 via webshops kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

Lees ook: Lifehacks voor fietsen: je display & de koelkast

SKS TOM 18 alternatieven

Pro Minitool 15
De Pro Minitool 15 bestaat uit vijftien stukjes gereedschap die zijn opgenomen in een compacte body van 6061 ­aluminium. Het gaat om een kettingpons, een serie inbussleutels, een PH2-schroevendraaier, twee torxsleutels en vier spaaksleutels. € 31,95 kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

SKS TOM 18

Topeak Mini 18+
Met onder andere acht inbussleutels, torque T25-sleutel, twee spaaksleutels, kettingpons bandenlichter, schroevendraaiers, flesopener, ­kettingpin-tool. (LxBxH): 8,2×4,3×2 centimeter, 182 gram. € 30,95 kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

SKS TOM 18

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.