Zo doe je dat: zadel monteren

0

Een ander zadel op je fiets zetten? Daarvoor kun je naar de fietsenmaker, maar je kunt het ook zelf monteren. Wij laten zien hoe: zo doe je dat! 

Lekker zitten begint bij een goed zadel én bij een goede afstelling van je fiets

Zo doe je dat: zadel monteren

Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Nodig rolmaat, zadel. inbussleutel(s), eventueel een waterpas

Stap 1: meten

zadel monteren

Stap 1 – meet de hoogte

Meet eerst de hoogte van je oude zadel met een rolmaat. Je meet van het midden van de trapas tot aan de bovenzijde van het zadel, langs de staande buis – waar de zadelpen in vastzit. Heb je een verende zadelpen, zorg dan dat die niet ingeveerd is. Noteer de afstand.

Stap 2: nog meer meten

Meet de afstand van de punt van het zadel tot aan het midden waar de stuurpen in het frame zit. Waarom? Dit is een vaste afstand. Zou je meten tot aan het stuur en je hebt een verstelbare stuurpen, dan is dit een variabele afstand. Prima uiteraard, zo’n stuurpen, maar niet om te meten hoe ver je zit.

zadel monteren

Stap 2: meer meten

Stap 3: zadel eraf

Het oude zadel kan er nu af. Je kunt de zadelpen demonteren, dan is het slim om een stukje tape net boven de zadelpenklem te plakken want dan weet je hoe ver de zadelpen in het frame stak. Voor de demontage van de zadelpen en het zadel heb je doorgaans een zeskantige inbussleutel van 6,5 of 6 millimeter nodig. Een zadelpenklem bestaat uit twee schalen: een aan de onderzijde van de zadelbrug en een erboven.

zadel monteren

Stap 3 – slim: stukje tape boven zadelpenklem

Stap 4: zadel erop

Het nieuwe zadel monteer je omgekeerd aan het demonteren. Soms is het even prutsen – een ander woord is er niet – om de brug goed tussen de twee schalen te plaatsen. Er zijn veel types en soorten zadelpennen. Vet meteen de bevestgingsbout(en) wat in! Niet helemaal aandraaien; eerst de zadelpen weer in het frame monteren. Ook hier: een likje vet tussen de pen en het frame en een likje vet op de bout van de
zadelpenklem.

Stap 4 – soms even prutsen

Stap 5: afstellen

Zet het zadel op hoogte en check de afstand. Houd de hoogte en lengte in de gaten. Er mag best 5 millimeter verschil in zitten, maar geen 5 centimeter. Niet elk zadel zakt evenveel in; een vlak sportief zadel een stuk minder dan eentje met gelvulling. Het zadel dient horizontaal te staan, de punt van het zadel moet niet naar boven wijzen. Je kunt een waterpas gebruiken, naast het blote oog. Het rechtzetten gaat door de onderste schaal iets te kantelen, naar voren of achteren. Daartoe moet je de bevestigingsbout(en) wel vastzetten, maar niet aandraaien.

Stap 5 – cruciale details

Lees ook: Fietszadel kopen? Hier let je op

Tekst & beeld: Menno Grootjans

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.