Accu problemen? De helft van de ANWB-leden heeft er last van

0

De ANWB deed onlangs onderzoek naar de ervaringen van hun leden met de accu van hun elektrische fiets. Daaruit blijkt onder meer dat de helft van de leden accu problemen heeft. Vooral het snel leegraken of het uitvallen van de accu werd genoemd. Waar het aan lijkt te schorten is een goede informatievoorziening. Leden die bij aankoop van hun e-bike goed zijn geïnformeerd over accu-onderhoud, ervaren namelijk minder problemen.

Accu problemen

Accu problemen e-bike

ANWB-leden oriënteren zich goed voordat ze een e-bike kopen, maar kennis over het onderhoud van de fiets, levensduur van de accu en de kosten om deze te vervangen blijft achter. Terwijl dit wel relevantie informatie is. Een nieuwe accu kost tussen de 500 en 800 euro met uitschieters naar 1000 euro.

Al in 2018 nam de ANWB de informatievoorziening van fabrikanten over fietsaccu’s onder de loep. Sinds die tijd is de informatie over de levensduur van een fietsaccu en de kosten van vervanging nauwelijks verbeterd. Ook nu geeft slechts 32 procent van de fabrikanten informatie over wat het kost om een kapotte fietsaccu te vervangen. De ANWB vindt dat onacceptabel en doet een beroep op fabrikanten om duidelijke informatie te geven.

Brandgevaardlijk

Zo weet ongeveer de helft van de e-bike bezitters niet dat een beschadigde accu brandgevaarlijk is. Ook is de helft niet op de hoogte van het feit dat het beter is om het ‘diep ontladen’, het helemaal leegmaken van een accu, te voorkomen. En slechts 45 procent van de ANWB-leden volgt de adviezen uit de gebruiksaanwijzing op.

Lees ook: VIJF VRAGEN OVER ACCUBRAND

Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim een derde van de ANWB-leden een e-bike heeft. Dat is een stijging van 9 procent sinds 2017. Tweedehands e-bike zijn niet gewild, zo blijkt uit het onderzoek. Zo’n 82 procent van de leden kiest voor een nieuwe elektrische fiets. Circa 36 procent vindt een tweedehands e-bike een te groot risico en is onzeker over de kwaliteit van de accu. Meer informatie vind je bij de ANWB

Lees ook: NIEUW ACCU OF LATEN OPKNAPPEN?

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.