Fietsen in Frankrijk: c’est magnifique!

0

Voor de één een welbekend gegeven, voor de ander misschien een verrassing, maar Frankrijk is een fantastische bestemming voor fietsvakanties. Of je nu een kort rondje wilt fietsen tussendoor of een lange tocht wilt maken door het Franse landschap: we tippen je graag de mooiste routes!

Voie des Vignes ©Beaune Tourisme Studio Piffaut

Leuke korte rondjes in Frankrijk

Voor een dagje uit op de fiets zijn er talloze opties. Zo kun je van het middeleeuwse Dinan tot aan de haven van Évran fietsen via het jaagpad van het kanaal van Ille-et-Rance in 12 kilometer. Of doe de Tour du Lac du Der van 38 kilometerin het departement Haute-Marne. Dit mooie meer ligt ook op de route van vele trekvogels tijdens hun tocht van of naar het zuiden, dus wie weet spot je nog wel bijzondere fauna. En heb je wel eens gefietst door de wijngaarden van de Bourgogne? Het kan via de Voie des Vignes met Beaune als startpunt naar Dijon in het noorden of naar Nolay in het zuiden van de regio.

Voie Verte langs de Allier

Een andere korte route is de Via Allier. Tussen de plaatsen Billy en Saint-Yorre ligt een voie verte van 27 kilometer lang die de rivier de Allier volgt. Op deze ‘groene weg’ vind je geen gemotoriseerd verkeer, dus fiets je er in alle rust. Als je liever je eigen route samenstelt, ga dan naar Noord-Frankrijk (Vallée de la Lys, Monts de Flandres) of het departement Doubs waar ze een knooppuntensysteem hebben opgezet. Zo bepaal je zelf het traject en de lengte van de route. Handig!

De Vélomaritime ter hoogte van de Mont Saint-Michel ©Emmanuel Berthier

Op fietsvakantie in Frankrijk

Ook om langeafstandsroutes zit Frankrijk niet verlegen. Neem de Vélomaritime van Duinkerke (Noord-Frankrijk) via Normandië tot Roscoff (Bretagne): 1500 kilometer uitwaaien aan de kust! De route brengt je langs de Opaalkust, de Sommebaai, de invasietranden, de Mont Saint-Michel en de Roze Granietkust. Het is een fietsroute waar cultuur, geschiedenis en gastronomie samenkomen. Bovendien sluit je iedere dag af met een mooie zonsondergang. Wat wil je nog meer?

In het spoor van de Hugenoten

Een andere interessante route is de GR 965, In de voetsporen van de Hugenoten. Deze Europese culturele route, van Poët-Laval naar Genève, verwijst naar de protestanten die eind 17e eeuw wegtrokken uit Frankrijk na de herroeping van het Edict van Nantes door Lodewijk XIV waarmee de godsdienstvrijheid werd beperkt. Het parcours kan nu ook op de fiets worden afgelegd.

Nieuwe fietsroutes in Frankrijk

Goed nieuws: er zijn twee nieuwe routes opgezet in West-Frankrijk. La Régalante (300 kilometer) verbindt de Mont Saint-Michel met Nantes. De tweede route, La Vélidéale, loopt van Royère-de-Vassivière naar Saint-Nazaire over een route van 665 kilometer die vanaf eind juni beschikbaar is. Kust, steden, dorpjes, platteland, rivieren… je komt het allemaal tegen. La Régalante tipten we eerder al, lees hieronder verder!

Nóg een nieuwe fietsroute tussen Nantes en Mont Saint-Michel: La Régalante

 

Het label “Accueil Vélo”

In Frankrijk vind je maar liefst 8.500 locaties met het nationale label Accueil Vélo. Denk hierbij aan accommodaties, VVV-kantoren, fietsenmakers, fietsverhuurbedrijven, restaurants  of toeristische attracties. Als je dit label aantreft, dan weet je zeker dat je warm onthaald zult worden als fietser en dat je er terecht kunt voor verschillende diensten (reparatiekit, bagagevervoer, veilige fietsenstalling, wassen van fietskleding, etc.). Bovendien liggen de aangesloten bedrijven in een straal van 5 km vanaf de fietsroute. Zo kun je zorgeloos genieten van je fietsvakantie!

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.