Zo doe je dat: wiel met steekas verwijderen

0

Een fietswiel zit in je voorvork vast met een moer, snelspanner of steekas. Een wiel met steekas verwijderen of monteren? Zo doe je dat. 

Zo doe je dat: wiel met steekas verwijderen

Zo doe je dat: wiel met steekas verwijderen

Moeilijkheidsgraad  Eenvoudig
Nodig  Inbussleutel maat 6 voor het losmaken van de steekas en eventueel een momentsleutel

Extra tips
• Vet het schroefdraad van de steekas licht in
• Check af en toe of de steekas nog vastzit

Stap 1: moer

Van oudsher wordt een fietswiel vastgemaakt met een moer. De achternaaf heeft dan een vaste as – met aan de uiteinden schroefdraad. Door zowel links als rechts een moer met een 15 millimeter doorsnede vast te draaien, zit het wiel vast. Soms zit er een kettingspanner op. Je ziet dat nu nog vaak bij fietsen met een versnellingsnaaf.

Wiel met steekas verwijderen

Stap 2: snelspanner

Een fietswiel kan ook vastgemaakt worden met een quick release, snelspanner of klapnaaf. De voorziening komt uit de wielersport. Een wiel wisselen dat vastzit met een moer is geen sinecure als de concurrentie wegrijdt. Daartoe vond Tullio Campagnolo in 1933 de snelspanner uit. Het hendeltje ‘klap’ je naar je toe waardoor de spanning verdwijnt en je het wiel eruit kunt halen.

Wiel met steekas verwijderen

Stap 3: steekas

Ook uit de fietssport, maar dan het mountainbiken: de steekas. Is een snelspanner een dun staafje van hooguit 5 millimeter, de doorsnede van een steekas is minimaal 12 millimeter. En omdat veel hybrides schijfremmen hebben, levert een steekas meer stabiliteit op, waardoor je minder kans hebt op aanlopende remmen. De lengte van een steekas is bij de voorvork 100 milli­meter, achter tussen de 142 en 197. Afhankelijk van de fiets.

Lees ook: Zo doe je dat –  zadel monteren

Stap 4: losdraaien

Een steekas is vastgeschroefd. Wil je een wiel verwijderen, dan moet je de steekas losschroeven. Dat doe je met een inbussleutel; in de kop van de as zit een opening waar de sleutel inpast. Sommige steekassen hebben een voorgemonteerde hendel – die lijkt op die van een snelspanner, maar je kunt er alleen mee draaien. Linksom
gaat de as los.

Stap 5: monteren

Een steekas monteren is eenvoudig: door de opening steken, aan het einde even voelen wanneer-ie het schroefdraad raakt en vastdraaien. Op de steekas zelf staat vaak gedrukt met welke kracht (uitgedrukt in Nm) je de steekas dient vast te zetten. In veel gevallen zal dit om en bij de 10 Nm zijn. Je kunt een momentsleutel gebruiken, maar mocht je die niet hebben: gewoon goed vastdraaien is prima.

Tekst: Menno Grootjans

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.