Zo doe je dat: fietskleding fris houden op vakantie

0

Thuis heb je een wasmachine, op fietsvakantie doorgaans niet. Hoe houd je je fietskleding een beetje schoon en fris?

Zo doe je dat: fietskleding fris houden op vakantie

Moeilijkheidsgraad Een kind kan de was doen
Nodig Twee setjes fietskleding, miniverpakking wasmiddel, broekvet

Stap 1: twee setjes

Als je gaat fietsen kun je het best elke keer schone kleding aantrekken. Maar als je langere tijd onderweg bent, neem je niet altijd setjes mee voor elke dag. Twee setjes is wel het minimum. De truc: schoon setje aantrekken, en na de rit even wassen. Leve de douche!

Stap 1: wassen kan onder de douche

Stap 2: zeep of shampoo

Gebruik geen Ariel of Fleuril, maar gewoon wat er voorhanden is, zeep of shampoo. Als je allergisch bent voor bepaalde stoffen kan je een miniverpakking meenemen. De Hema heeft een reisset en ook Etos en het Kruidvat verkopen wasmiddel in mini­verpakking.

Stap 2: gebruik gewoon zeep of shampoo

Stap 3: droogtruc

De kleding uitspoelen, de meest delicate plekken met zeep behandelen, niet al te heet water gebruiken, goed uitspoelen en desnoods een beetje boenen. Daarna droogwringen en als droogtruc: de was in een (hotel)handdoek wikkelen en goed droog ‘knijpen’.

Stap 3: de truc is droogknijpen

Stap 4: handig zo’n föhn

Leve de mediterrane zon! Elk hotel heeft wel een miniwasrekje. Uithangen en lekker laten drogen. Hang het zo snel mogelijk op zodat je nog van de late middagzon kunt profiteren. Ook handig: de föhn die in veel hotelbad­kamers hangt. Kan je lekker de was mee droogblazen.

Stap 4: miniwasrek én…

Stap 5 : fris en fruitig

Uiteraard is de hier geschetste methode niet hetzelfde als thuis. Een wasprogramma van een half uur op 30 graden levert betere resultaten op. Maar: het gaat er op vakantie om dat je weer een beetje fris en fruitig op de fiets stapt de volgende dag. Tip: neem een tube of potje met broekvet mee. Even je zeem invetten verhoogt de fietsvreugde.

Stap 5: tip voor extra fietsvreugde

Lees ook: Zo doe je dat: zadel monteren

Tekst & beeld: Menno Grootjans

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.