Nu al lentekriebels? Ontdek de Waterlinies Weekendtochten

0

Lentekriebels? Ga op ontdekkingsreis door vijf verdedigingslinies en trap langs de mooiste verdedigingswerken in de provincie Utrecht. Hoe? Met deze drie bijzondere Waterlinies Weekendtochten van 100 tot 125 kilometer. En die kun je natuurlijk ook doordeweeks fietsen. 

Waterlinies Weekendtochten

Rond forten mocht nooit gebouwd worden. Daar danken we nu al dat groen aan

Waterlinies Weekendtochten

Met het fietsen van deze tochten dompel je je onder in onze eeuwenlange strijd tegen de vijand waarin water een hoofdrol speelde. Nergens ter wereld zijn waterbeheerders zo creatief als in Nederland. Dijken, dammen en sluizen houden de voeten droog, maar blijken ook handig bij het onder water zetten van een stuk land om een hindernis op te werpen voor de vijand: te diep om doorheen te waden, te ondiep om te bevaren. Zo ontstonden in de loop der eeuwen onze unieke militaire verdedigingslinies met forten, sluizen en bijzondere natuur.

Duik hieronder in het unieke verhaal van 1. Hollandse Waterlinies, 2. Limes en Linies 3. Utrechts Werelderfgoed. Of DOWNLOAD HIER de pdf van het verhaal dat in FietsActief 4 – 2022 stond en lees het op die manier op je gemak na. Hoe dan ook alvast veel fietsplezier!

Leuk om te weten!
Zowel de Romeinse Limes als de Hollandse Waterlinies (Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam samen) zijn sinds de zomer van 2021 aangewezen als UNESCO Werelderfgoed. Lees er meer over op DEZE UNESCO-PAGINA

Meer informatie over deze knooppuntenroutes? Ga naar: WATERLINIES WEEKENDTOCHTEN

1. Weekendtocht Hollandse Waterlinies (102 km)

Deze weekendtocht begint in vesting Weesp en gaat langs heel wat forten van de Hollandse Waterlinies. Er zijn zelfs sporen van de Oude Hollandse Waterlinie. Zo krijg je een goede indruk van de verschillende bouwstijlen door de jaren heen, van een aardwerk tot een torenfort en betonnen verdedigingswerk. De fietstocht gaat door een fantastisch waterrijk landschap, met de Loosdrechtse, Ankeveense en Vinkeveense Plassen en rivier de Vecht. Muiderberg ligt aan het IJmeer, waar zich vroeger de Zuiderzee bevond.

Ga voor de volledige knooppuntenroute en de kaart naar: WEEKENDTOCHT HOLLANDSE WATERLINIES

Weekendtochten Waterlinies

Een plaatje: Fort Uitermeer in vogelvlucht

Weekendtochten Waterlinies

Ha, een lekker bankje!

2. Weekendtocht Limes en Linies (125 km)

De Grebbelinie en de Hollandse Waterlinies liggen in heel verschillend landschappen. Op deze fietstocht, die je in Amersfoort kunt starten, kom je door bossen, heidevelden en polders. Drie belangrijke rivieren worden aangetikt: de Nederrijn, Lek en Kromme Rijn. In het gebied vind je zowel herinneringen aan de Romeinen als de Nederlanders, voor wie het water een grote rol speelde bij de verdediging. Op de route liggen maar liefst drie musea die verder ingaan op de linies. Dat wordt kiezen! Of een extra dagje voor deze mooie tocht uittrekken.

Ga voor de volledige knooppuntenroute en de kaart naar: WEEKENDTOCHT LIMES EN LINIES

Weekendtochten Waterlinies

Verscholen parel: Fort de Batterijen

Weekendtochten Waterlinies

Nog zo’n mooie ‘bird’s eye view’

3. Weekendtocht Utrechts Werelderfgoed 124 km

Maak je klaar voor een flinke tijdreis bij deze tocht die in Utrecht start. Onder het Domplein duik je in ons Romeinse verleden en kun je resten van een Romeins castellum zien. Daarna fiets je langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die in het oosten van Utrecht liggen en de stad beschermden. De Alblasserwaard en Lopikerwaard zijn oude poldergebieden, met veenweiden, oeverwallen, knotwilgen en boerderijen. De route gaat langs charmante dorpen en vestingsteden, zoals Leerdam, Nieuwpoort, Schoonhoven, Oudewater en Woerden.

Ga voor de volledige knooppuntenroute en de kaart naar: WEEKENDTOCHT UTRECHTS WERELDERFGOED

Fort bij Asperen

Fietsjournalist Jessica de Korte op pad op de route

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.