Tip: Knooppuntenroute Alblasserwaard – 35 kilometer oer-Hollands landschap, brocante en streekproducten

0

De Alblasserwaard heeft een oer-Hollands landschap. Je slingert door dorpen en stadjes die een belangrijke rol speelden in de tijd van de Oude Hollandse Waterlinie. Onderweg vul je je fietstassen met brocante en streekproducten.

Knooppuntenroute Alblasserwaard

De knooppuntenroute Alblasserwaard uit FietsActief nummer 8-9 telt 35 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat je bestelt HIER IN DE WEBSHOP. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Tussen de rivieren Merwede en Lek ligt de Alblasserwaard, een oer-Hollands veenweidegebied, met knotwilgen, boerderijen en molens. Over de Lek voeren transportschepen af en aan. De uiterwaarden trekken veel vogels aan, zoals zwanen, ganzen en zilverreigers. Je slingert langs voormalige veenriviertjes, waarlangs lintdorpen zijn ontstaan. Eeuwenoude wipmolens pronken met hun pracht bij de Ammersche Boezem.

Veel boeren en bewoners hebben bij hun huis een stalletje staan, waar je eieren en seizoensgroente of -fruit kunt kopen. Ook tweedehands boeken en brocante zijn onderweg in te slaan. Tienhoven aan de Lek, Noordeloos, Goudriaan, Ottoland en Groot-Ammers zijn mooie dorpen, met monumentale huizen en kerken. In de polder liggen twee historische stadjes: Ameide en Nieuwpoort. Ze speelden een belangrijke rol in de tijd van de Oude Hollandse Waterlinie, die 350 jaar geleden succesvol voor de verdediging van Holland zorgde. Door grote stukken land onder water te zetten, lukte het om aanvallen van de Franse troepen van Lodewijk XIV af te slaan.

Start: sluis verstopt onder stadhuis

Je start in Nieuwpoort, een van de kleinste vestingsteden van Nederland. In de zeventiende eeuw kreeg het stadje, op verzoek van prins Willem III van Oranje, wallen en grachten, die nog altijd zichtbaar zijn. Je fietst er langs heel wat monumentale panden. Bijzonder is het stadhuis, dat boven een sluis is gebouwd. Dit valt goed te zien vanaf de achterkant. Met behulp van de sluis kon het gebied rondom de stad onder water worden gezet, om zo vijandelijke troepen tegen te houden. Om ervoor te zorgen dat de boeren de boel niet konden saboteren – zij zagen hun land liever niet verloren gaan – lag de sluis goed verstopt. In de oude herberg zit eetcafé De Dam.

Lees ook: Knooppuntenroute Nijmegen – 43 km langs Romeinen en wijnen

Tekst en beeld: Jessica de Korte

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.