Tip: Knooppuntenroute Nijmegen – 43 km langs Romeinen en wijnen

0

Nijmegen en omstreken waren in de Romeinse tijd al een druk handelscentrum. Fiets langs ­sporen uit die periode, en proef en passant een glaasje wijn. Helemaal in stijl, in de wijngaard.

Knooppuntenroute Nijmegen

De knooppuntenroute Nijmegen uit FietsActief nummer 7 telt 43 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Meer dan tweeduizend jaar geleden streken de Romeinen neer in het huidige Nijmegen. Ze prezen de strategische ligging: een heuvel, hoog boven de Waal. Hun eerste legerkamp bouwden ze op de Hunnerberg, later volgden tempels, een badhuis en amfitheater. Tijdens een fietsrondje kom je langs een aantal restanten. Verwacht geen imposante bouwwerken, het meeste ligt onder de grond verborgen. Maar informatieborden en musea geven je toch een idee van de bedrijvigheid van weleer.

Keizer Koenraad II van het Heilige Romeinse Rijk gaf de opdracht voor het bouwen van deze kapel op het Valkhof. Vanaf dit plekje kijk je over de stad uit, met beneden je de Waal.

De Romeinen waren gek op wijn

Soms is het even klimmen, maar je fietst ook langs vlakke akkers en de ­Ooijpolder, een schitterend natuurgebied aan de Waal. De Romeinen waren gek op wijn. Toepasselijk dus, om tijdens dit fietsrondje een glaasje te proeven. Bovenop een stuwwal ligt de fraaie wijngaard van vakantieboerderij De Holdeurn, waar de familie Jaspers drie witte druivenrassen teelt. De naam Nijmegen is trouwens óók een overblijfsel van de Romeinen. Zij noemden de stad Noviomagus, nieuwe markt, later verbasterd tot Numega en Nieumeghen. Van 19 voor tot 450 na Christus was Nijmegen de grootste Romeinse stad in het huidige Nederland.

Het Gezicht van Nijmegen

Op het stadseiland Veur-Lent staat het enorme beeld van een Romeins masker, gemaakt door Andreas Hetfeld. Via de ooggaten kun je ‘een Romeinse blik’ op Nijmegen werpen. Soldaten droegen zo’n masker tijdens (spel)gevechten, parades en ceremonies. Het werk is een eigentijdse interpretatie van het Romeinse masker in Museum Het Valkhof. Het stadseiland is een sfeervolle plek, waar Nijmegenaren bij mooi weer graag in het gras relaxen.

Lees ook: Knooppuntenroute Schouwen Duiveland – 43 km langs groene en duurzame plekjes

Tekst en beeld: Jessica de Korte

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.