Tip: Knooppuntenroute Schouwen-Duiveland – 43 km langs groene en duurzame plekjes

0

Het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland staat bekend om zijn brede zandstranden. In het noordwesten zie je vooral zwembroeken en bikini’s, maar de zuidkust is het domein van de watervogels.

knooppuntenroute Schouwen-Duiveland

Knooppuntenroute Schouwen-Duiveland

De knooppuntenroute Schouwen-Duiveland uit FietsActief nummer 6 telt 43 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

knooppuntenroute Schouwen-Duiveland

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Tijdens een fietsrondje in het westen van Schouwen-Duiveland zie je de enorme contrasten van het eiland. Rondom Renesse is het gezellig druk met strandgangers. Hier kun je zonnebaden en een ijsje eten op het terras. Aan de zuidkust is enkel het gezang van vogels hoorbaar. Polders zijn omgevormd tot natuurgebied Plan Tureluur, waar de kluut, wulp en strandplevier zich thuisvoelen.

knooppuntenroute Schouwen-Duiveland

De route begint bij de Brouwersdam, geliefd bij kitesurfers. Via de polders fiets je naar de Oosterschelde, waar een fietspad door Natuurreservaat Schelphoek gaat. Later rijd je door het grootste bos van Zeeland: Boswachterij Westerschouwen. In de Ver­klikkerduinen groeien zeldzame planten als parnassia en duizendguldenkruid. De vallei is geliefd bij konijnen, salamanders en libellen. Onderweg kom je langs strandtenten en restaurants waar volop met lokale producten wordt gekookt.

knooppuntenroute Schouwen-Duiveland

Vogels spotten

Het zuidwesten van het eiland is verlaten. Een visser staat met zijn kaplaarzen in het zand, een scholekster zingt schel: te-piet, te-piet. Vogelaars halen hun hart op in Plan Tureluur. Na de aankoop van boerengrond verwijderden natuurbeschermers begin jaren negentig de vruchtbare teeltlaag. Hierna legden ze waterpartijen en krekenlopen aan. Het natte en zilte natuurgebied is onlosmakelijk verbonden met de Oosterschelde. Veel kustvogels vinden hun voedsel buitendijks en rusten vervolgens in de binnendijkse gebieden. Na Plan Tureluur gaat het fietspad door Natuurreservaat Schelphoek, een krekengebied ontstaan na de Watersnoodramp van 1953. In het door Staatsbosbeheer aangelegde bos broeden nachtegalen, grote bonte spechten en uilen.

knooppuntenroute Schouwen-Duiveland

Lees ook: Knooppuntenroute Tilburg-Oisterwijk – 40 km stad, natuur én het bourgondische leven

Tekst en beeld: Jessica de Korte

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.