Tip: Knooppuntenroute Tilburg-Oisterwijk – 40 km stad, natuur én het bourgondische leven

0

Als je er geboren bent, laat Brabant je hart sneller slaan, zegt een fameuze Brabantse evergreen. En dat klopt. Hoofdredacteur Katalijn Verel rijdt een knooppuntenrondje waarin stad, natuur en het bourgondische leven perfect samenkomen. 

Knooppuntenroute Tilburg-Oisterwijk

De knooppuntenroute Tilburg-Oisterwijk uit FietsActief nummer 5 telt 40 kilometer. Het complete artikel en de route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Even afstappen en de natuur bewonderen

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Katalijn: “Als je net als ik houdt van een afwisselende route waar bos en vennetjes contrasteren met het hippe van de stad, en waar de innerlijke mens ook aan zijn trekken komt (lees: veel gezellige terrassen), dan is dit jouw knooppuntenrondje. We starten in mijn oude studentenstad Tilburg. Hier behaalde ik ooit mijn propedeuse aan de Academie Mens en Arbeid, voordat ik het Brabantse land inruilde voor een mediastudie in Amsterdam.

Tilburg, is dat niet die ietwat kleurloze stad? Dácht het niet!

Tilburg, is dat niet die ietwat kleurloze stad? Dácht het niet (meer)! Je vindt er interessante musea en aan de Spoorzone wordt (letterlijk) volop getimmerd aan een culturele hub met bedrijven, podia, de ­bibliotheek en eigentijdse horeca. Een groot contrast met het sjieke, doch gemoedelijke Oisterwijk met zijn omringende bossen en vennen én de langste terrasstraat van Nederland. De ‘buren’ mogen dan hemelsbreed maar zo’n tien kilometer uit elkaar liggen, er hangt een heel andere sfeer. Doordat deze route niet té lang is, kun je ’m fijn combineren met een tentoonstelling, uitgebreide lunch of een wandeling om een van de vele vennen.”

Bourgondisch is het wel

“Fotograaf Remco en collega Menno kijken me wat vreemd aan als ik zeg: ‘Hier wil ik ook even stoppen’. We komen toch immers net van het terras af? Dan kennen ze mij nog niet. Het liefst stop ik overal. De kleurige taartjes en macarons van de Oisterwijkse Patisserie & Chocolatier Saranne lokken me toch echt naar binnen. Dit is zo’n plek om even fijn met je fietsvriendinnen bij te kletsen op het terras en plannen te maken voor een volgende route.

Niet te weerstaan..

Aan de andere kant van het spoor gaat er nog meer in als zoete koek, want daar heeft patissier en ‘meester boulanger’ Robèrt van Beckhoven zijn bakkerij en winkel in de oude Leerfabriek KVL. Tegen zijn knapperig groentebroodje zeg ik geen nee. Gelukkig hebben we nog wat kilometers in het buitengebied in het verschiet. Gestopt wordt er pas weer bij het eindpunt. Ik kom snel een keer terug.”

Ja! Doe mij een knapperig groentebroodje van Robèrt

Lees ook: Knooppuntenroute Hamont-Achel – 61 km langs heidevelden, bossen, kazen en bieren

Tekst: Katalijn Verel
Beeld: Remco Veurink

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.