Tip: Knooppuntenroute Hamont-Achel – 61 km langs heidevelden, bossen, kazen en bieren

1

Met de knooppuntenroute Hamont-Achel, net over de grens in België, fiets je door bossen, akkers, en heidevelden. Met wat geluk spot je een van de Big Five van Bosland. Verder is het smullen geblazen van ambachtelijke kazen en trappistenbier.

knooppuntenroute Hamont-Achel

Knooppuntenroute Hamont-Achel

De knooppuntenroute Hamont-Achel uit FietsActief nummer 4 telt 61 kilometer. Deze route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

In de meest noordelijke uithoek van Belgisch Limburg, pal op de landsgrens met Nederland, loopt de route dwars door het platteland. Er is volop variatie, want je fietst ook door bossen en heidevelden, en langs het Kanaal Bocholt-Herentals. Op sommige stukken is het heel stil, en hoor je tientallen vinkjes zingen. Bosland heeft zelfs zijn eigen Big Five: de wolf, de oehoe, de vos, de ree en het everzwijn.

Op de terrassen is het gezellig druk

Bij de culinaire hoogstandjes is het gezellig druk. Het terras van de trappistenabdij De Achelse Kluis zit vol Nederlandse en Vlaamse fietsers en ook Kaas­makerij Catharinadal is populair. Over de hedendaagse glaskunst leer je van alles bij het GlazenHuis in Lommel, met nog meer leuke koffieplekken en ook restaurants. De route is heerlijk vlak, dus die 61 kilometer is wel te doen. Omdat het een achtje is, kun je hem bovendien makkelijk inkorten.

Het GlazenHuis in Lommel

Schitterende heide

De route voet langs meerdere heidevelden, waarvan De Groote Heide wel heel bijzonder is. Dit natuurgebied is maar liefst 6000 hectare groot. Rond 1900 was De Groote Heide nog een geheel, tegenwoordig bestaat het uit zeven deelgebieden, onderbroken door bossen, weiden en akkers. Zo vind je ook een stuk bij Eindhoven. Om de natuur te versterken, werken de gemeenten Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard nauw samen. Rondom De Achelse Kluis hangt de geur van naaldbomen, en leven bijzondere dieren als de nachtzwaluw, levendbarende hagedis en zwarte specht. Kijk op DE GROOTE HEIDE

Natuurgebied de Groote Heide is maar liefst 6000 hectare groot

Lees ook: Knooppuntenroute IJsselmonde – 44 km langs bloemrijke weilanden, bossen en een mysterieuze berg

Tekst en beeld: Jessica de Korte

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Uiterwaal op

    Lijkt mij een prachtige route! Zou hen graag willen ontvangen. Bij voorbaat dank!