Tip: Knooppuntenroute IJsselmonde – 44 km langs bloemrijke weilanden, bossen en een mysterieuze berg

1

Met de afwisselende knooppuntenroute IJsselmonde ontdek je Eiland IJsselmonde onder de rook van Rotterdam. Je vindt er uitbundige natuur, een sprookjesachtig kasteel, een spannend wandellabyrint en die mysterieuze berg.

IJsselmonde

Knooppuntenroute IJsselmonde

De knooppuntenroute IJsselmonde uit FietsActief nummer 2/3 telt 44 kilometer. Deze route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

IJsselmonde

Een van de hoogtepunten van de tocht: de smalle paadjes met knotwilgen in Carnisse Grienden

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

De tocht begint en eindigt bij het station in Barendrecht, dat zowel met de trein als per auto goed te bereiken is. Even verderop ligt de oude dorpskern van Barendrecht, waar je op het plein bij de kerk terecht kunt voor een heerlijke kop koffie. Je fietst het dorp uit via de Blauwe Verbinding, een prachtig natuurgebied dat dient als buffer voor als het water hoog staat. In het populaire recreatiegebied vliegen vogels, vlinders en insecten rond.

Wat verderop staat het Kasteel van Rhoon. Dit is een fijne plek voor een korte wandeling door de tuinen en het kasteelbos. Bijzondere flora die je hier kunt zien, is de zeldzame klimopbremraap met crèmekleurige bloemen met een paarsige rand. De route wordt vervolgd langs de Rhoonse en Carnisse Grienden.

IJsselmonde

De Gaatkensbult in de Jan Gerritsepolder. Deze is ontstaan doordat verderop een waterbuffer werd aangelegd, de Gaatkens Plas. Op de heuvel staat een grote spiegel, een kunstwerk dat de omgeving reflecteert.

Knotwilgen in de Carnisse Grienden

Een waar hoogtepunt tijdens deze tocht zijn de Carnisse Grienden. Op dit vochtige stuk land aan de oevers van de Oude Maas werd tot zo’n 60 jaar geleden wilgenhout verbouwd. Vandaag de dag zijn sommige van die oude grienden ingericht als uniek natuurgebied. Een smal wandelpad loopt tussen de knotwilgen door, die met hun wortels in een drassig landschap staan. Het is een goede leefomgeving voor de bever en voor diverse vogelsoorten. In het avontuurlijke labyrint van slingerende paden en bruggetjes kun je een rondje van 1,5 à 2,5 kilometer wandelen. Kijk op CARNISSE GRIENDEN

IJsselmonde

Rivier het Waaltje

Beste seizoen?
De beste tijd om de route te fietsen is in het voorjaar, wanneer in het Waalbos en in diverse andere natuur­gebieden veel bloemen in bloei staan, of in het najaar wanneer de bomen verkleuren rondom het Kasteel van Rhoon en aan de oevers van de Oude Maas.

Lees ook: Knooppuntenroute Stichtse Vecht – 45 km vol natuur, forten en landhuizen

Tekst en beeld: Mirre Oost

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Jammer dat bij de routes in het blad geen QR code staat om deze in een navigatie te laden.