Tip: Knooppuntenroute Stichtse Vecht – 45 km vol natuur, forten en landhuizen

0

Met de knooppuntenroute Stichtse Vecht – ‘de mooiste rivier van Nederland’ –  slinger je kalm door het Utrechtse landschap. Al fietsend langs statige huizen en kastelen op weelderige landgoederen voel je je bijna van adel.  

Knooppuntenroute Stichtse Vecht

De knooppuntenroute Stichtse Vecht uit FietsActief nummer 1 telt 45 kilometer. Deze route vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis binnen Nederland! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Knooppuntenroute Stichtse Vecht

Geen slecht optrekje

Wat kenmerkt deze knooppuntenroute?

Laat je niet in verwarring brengen door de rivier de Vecht die door Overijssel loopt. De Vecht in de provincie Utrecht wordt ook wel Stichtse Vecht genoemd en stroomt van Utrecht naar Muiden aan het IJmeer.

De route start bij het station in Weesp, waar terrasjes de kades sieren. Een fijne plek om de dag te beginnen met een kopje koffie. Steek de brug over en je fietst langs Fort Ossenmarkt, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die Utrecht en deels Holland beschermde tussen 1870 en 1945.

Je volgt de weg langs de rivier richting Nigtevecht en Vreeland, waarbij je onderweg forten, landhuizen en pittoreske dorpen treft. Langs de verkeersluwe weg staan informatiepanelen die je meer vertellen over de omgeving. De route, die je vooral fietst voor de prachtige natuur én vanwege de boeiende historie, eindigt bij het Muiderslot.

Knooppuntenroute Stichtse Vecht

‘De mooiste rivier van Nederland’

De mooiste rivier van Nederland

De Vecht wordt ook wel ‘de mooiste rivier van Nederland genoemd’ en bij het zien van de waterstroom is het niet moeilijk te bedenken waarom dat zo is. Het is een aftakking van de Rijn die vroeger uitliep in de Zuiderzee en dat maakte de rivier tijdens de Gouden Eeuw een interessante route voor veel handelaren.

Rijke Amsterdammers kochten eerst bedrijven in de Vechtstreek op en raakten vervolgens gecharmeerd van de omgeving. De grond was er bovendien nog betaalbaar, dus steeds meer stedelingen lieten er buitenhuizen bouwen. Om te pronken legden ze er de weelderigste tuinen en theekoepels aan. Het is enigszins jaloersmakend, maar vanaf de fiets of vanaf een bankje langs de rivier kun je ze prima bewonderen!

Knooppuntenroute Stichtse Vecht

Lekker rustig langs de rivier

Foto’s: Mirre Oost, Unsplash

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.