Fietsen is gezond en wel om deze redenen

0

Fietsen is gezond. Waarschijnlijk wist je dat al, maar weet je ook waarvoor een tochtje op je stalen ros goed is?

Fietsen is gezond

Als we zeggen dat fietsen gezond is, vertellen we je waarschijnlijk niets nieuws. Toch? Uren achtereen op een (bureau)stoel of op de bank doorbrengen, Autorijden in plaats van de fiets te pakken, bewegingswetenschappers zien het graag anders. En wel om de volgende redenen.

Fietsen maakt gelukkig

Dit is misschien wel het leukste nieuws; fietsen maakt gelukkig. Hoe dan? Wanneer je fietst maak je het zogeheten geluk hormoon serotonine aan. Hoe meer je beweegt, hoe meer er vrij komt, hoe lekkerder je je voelt. Daarom voelt een fietstocht aan het begin of het einde van je (werk)dag extra lekker.

Fietsen is gezond

Fietsen helpt tegen overgewicht

Na de donkere wintermaanden, de maanden van de feestdagen. Maanden waarin het laat licht en vroeg donker is, maanden waarin ongemerkt er een kilootje – of meer – aan ons lijf toegevoegd is en je favoriete spijkerbroek ineens niet meer dicht gaat.

Geen paniek, spring op de fiets. Uit onderzoek is gebleken dat je met 10 minuten fietsen ongeveer 97 calorieën wegwerkt.

Tip: Een frisse duik is eveneens goed voor je gezondheid

fietsen in landschap

Goed voor je hart- en bloedvaten

Wanneer je fietst, gaat je hart sneller kloppen en je haalt dieper gaat adem. Hierdoor wordt je bloed sneller rondgepompt om zuurstof en energie sneller aan te voeren en afvalstoffen sneller af te voeren, wat goed is voor je hart- en bloedvaten. Wat ook weer goed is voor de doorbloeding naar je ledematen, spieren en organen.

Fietsen is gezond, want je slaapt beter

Van je linker- naar je rechterzij en weer terug. Starend naar het plafond, de wekker langzaam de nachtelijke minuten weg horen tikken. Kun jij ’s nachts de slaap niet vatten, zuig dan gedurende de dag meer zonlicht op. Zo herstelt je lichaam de natuurlijke balans tussen dag en nacht. Naar het schijnt zorgt dagelijks een half uur fietsen al voor een betere nachtrust. Dus die schapen tel je niet meer in de slaapkamer, maar langs het fietspad.

In sommige gevallen kan fietsen helpen beginnende diabetes type 2 te verminderen. Je vetverbranding is beter op orde en op de fiets heb je minder last van stress. Het helpt mee een goede weerstand op te bouwen en je pakt met een fietstochtje mooi een portie vitamine D mee. Hadden we het al gezegd? Fietsen is gezond.

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.