Een frisse duik voor je gezondheid

0

Het seizoen van koud baden is deze maand weer van start gegaan in Zweden. Koud baden wordt beschouwd als een effectieve remedie tegen verschillende lichamelijke en geestelijke kwalen. Super als start of afsluiter van een mooie dag op de fiets. Inspirerend? Ook in Nederland kun je dit op steeds meer plaatsen proberen.

Waar koud baden en koud douchen in Nederland steeds meer ontdekt wordt, zie je dit in Zweden al sinds het einde van de 19e eeuw terug. Vooral in het zuiden van Zweden – in de regio’s SkåneSmåland en op het eiland Öland – is het koud baden een diepgewortelde traditie die mateloos populair is onder de locals. De gemiddelde watertemperatuur langs de kust in Zuid-Zweden schommelt tussen de 3-5 graden Celsius van november tot maart. Dat weerhoudt de Zweden er niet van massaal een duik in zee te nemen en gebruik te maken van hun sfeervolle en historische koude badhuizen – kallbadhus – langs de kust. Je combineert er een koud bad met een hete sauna, nog zo’n mooi Scandinavisch gebruik.


De gezondheidsvoordelen van koud baden

Sterke temperatuurwisselingen hebben gunstige metabole effecten op het menselijk lichaam. Een remedie waar een groot deel van de Zweden al eeuwen de vruchten van plukt. Het shockeffect dat koud water teweegbrengt, zorgt voor het vrijkomen van een cocktail van adrenaline en endorfine. Dat levert een flink aantal gezondheidsvoordelen op: een lager stressniveau, een gunstig effect op chronische pijn, betere nachtrust, een verhoogde weerstand en zelfs een opgewekt humeur.

Koud water baden in Nederland

Zelf proberen in eigen land? Boek eens een workshop ijsbaden volgens de Wim Hof methode! Ook baden in natuurwater kom je op steeds meer plekken tegen en ook dit is iets wat je kunt leren. Met de Russische methode duik je eerst de sauna in zodat je lekker opgewarmd het water ingaat. Je kunt ook voorzichtig beginnen met wisseldouches in eigen huis – eventueel eerst alleen voor je voeten. Een goede manier om je doucheritueel af te sluiten. Wel eindigen met koud!

5x de mooiste badhuizen langs de Zuid-Zweedse kust

1. Ribersborgs Kallbadhus is een badhuis uit 1889, op slechts 15 minuten fietsen van het stadscentrum van Malmö. Vanuit de sauna kijk je op heldere dagen door het grote glazen raam naar Kopenhagen. Veel inwoners van Malmö komen hier dagelijks om een koele duik te nemen en te ontspannen in de sauna.
2. Bjerreds Saltsjöbad vind je aan het einde van de lange pier op het strand van Bjärred. De houten pier van 576 meter is een van de langste van Zweden. Het houten gebouw met zijn moderne Scandinavische architectuur is een iconisch herkenningspunt in de omgeving. Bjerreds Saltsjöbad ligt aan de zuidwestkust van Skåne, ten noorden van Malmö.
3. Kallbadhus Borgholm werd al in 1865 gebouwd op het eiland Öland, voor de kust van Småland. Koning Oscar II bezocht het Kallbadhus in 1893 en roemde deze plek met de historische woorden: “Dit is het mooiste bad dat ik deze zomer heb gehad”. Nog altijd komen locals hier een duik nemen, koffie drinken of gewoon genieten van de omgeving.
4. De havenstad Helsingborg in Skåne is een mekka voor zwemmers, met drie openluchtbaden die al bijna 150 jaar in gebruik zijn. Kallbadhus Kallis, met zijn uitzicht over de Sont naar Denemarken, is de oudste van Helsingborg. Op nog geen tien minuten fietsen ligt Pålsjöbaden. Dit spectaculaire openluchtbad is herbouwd op palen boven de zee, met kleine, pittoreske gele badcabines naast elkaar.
5. Hotel Skansen ligt in Båstad, een kleine badplaats op het schiereiland Bjäre in Skåne. Het nieuwe koud badhuis is onlangs gebouwd aan het einde van de pier. Er is een lounge met een open haard in het midden van het badhuis en een hete whirlpool op de pier zodat je ook als het koud is buiten kunt blijven. Neem ’s ochtends of ’s avonds een duik en schuif daarna aan in het bijbehorende eersteklas restaurant van het hotel voor een heerlijk ontbijt of diner. Je hebt het verdiend!

Foto’s: Bjerreds Saltsjöbad/Carolina Romare, Kallbadhus Borgholm/Alexander Hall en Kallis Helsingborg/Lisa Wikstrand

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.