Opmerkelijk: Zwift en digitale fietsdoping

0

Opvallende ontwikkelingen of trends in de fietsbranche? Technisch redacteur Menno Grootjans zet ze in het voetlicht. Online vals spelen bij een fietsspel als Zwift  bijvoorbeeld. Het kan – vooral als het systeem niet waterdicht is…

Zwift

Met Zwift kom je op plekken waar je nooit had gedacht dat je zou komen

Zwift is een game. Een interactief spel voor fietsers, binnen, achter de computer. Te vergelijken met Mario Kart of Fifa 2, alleen bij Zwift mag, nee, moet je fietsen. Wat je nodig hebt? Een fiets, een ‘trainer’ (onderstel), een verbinding met je computer en het geïnstalleerde software programma natuurlijk. Een complete ‘set up’ kost je rond de 400 euro. Kijk maar op de ZWIFT-site

Goed verdienen

Om mee te doen op Zwift betaal je contributie. Het abonnement kost 15 euro per maand en is maandelijks opzegbaar. Daarbij zijn de eerste 7 dagen of 25 kilometer gratis, zodat je het kunt uitproberen. Zwift adverteert volop, zowel via Eurosport als na het NOS Journaal. Dat blijkt te werken want het met het spel wordt serieus geld verdiend, zo was de omzet in 2020 zo’n 450 miljoen euro. Er zijn dan ook ruim 3,4 miljoen gebruikers wereldwijd – een aantal wat de laatste twee jaar ontzettend gegroeid is als gevolg van de coronacrisis.

Zwift

Ideaal als het regent en je toch wil trainen

Ideaal als het regent

Op Zwift kun je verschillende parcoursen rijden, wedstrijden met anderen doen en rondfietsen in virtuele werelden als Watopia. Jouw trappende persoontje zie je op het scherm als een avatar. Verder kun je onderweg communiceren met je fietsconcurrenten en speciaal materiaal of snelle fietsen verdienen voor je avatar. Het is een ideale manier om binnen te trainen als het slecht weer is. Als je goed bent en mooie resultaten boekt, krijg je wie weet ook toegang tot de echte wereld: via Zwift hebben sommige wielrenners een contract bemachtigd.

Zwift

Alle data op een rij

Niet eerlijk!

Waarom signaleren we dit? Omdat er heel wat rijders zijn die niet geheel eerlijk zijn. Als je je aanmeldt, bijvoorbeeld voor een race, moet je een aantal gegevens doorgeven zoals leeftijd, gewicht en geslacht. Geef je valse data op, een soort e-doping eigenlijk, dan rijd je met de vingers in de neus vooraan. Zo was zondag 26 februari het UCI wereldkampioenschap E-Sport (ja dat bestaat ook) maar een paar dagen daarvoor zette de Spaanse gebruiker Luciano Pollastri online hoe je tijdens een race je gewicht kunt aanpassen: ‘The Ultimate Undetectable Weight Cheat on Zwift’.

Lees ook: Opmerkelijk: je fiets kopen bij de autodealer?

Het regende opzeggingen

Toen schoten ze bij Zwift in de stress. Luciano werd door het spel in de ban gedaan en verder ging Zwift niet echt in op de aangetoonde ‘hack’. Dat moet je dus niet doen in een virtuele wereld met miljoenen gebruikers. Het regende opzeggingen en er werd opgeroepen op Luciano weer te laten meespelen met de hashtag: #FreeLuciano, ‘shooting the messenger?

Vlak voordat het WK zou starten werd de ban opgeheven, inclusief een verontschuldigingen van de Zwift-CEO, Eric Min. Het WK verliep zover wij weten vlekkeloos. Al met al is dit voorval een ‘wake-up call’ voor bedrijven die actief zijn in de digitale sport: je moet je zaken goed op orde hebben en luisteren naar je klanten – anders word je direct door ze afgestraft!

Zwift

Is de finish al in zicht?

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.