Fietskleding kiezen? Zo doe je dat

1

Zoek je een sportieve fietsoutfit, dan vind je online of in de winkel een heel arsenaal aan wielerkleding. Denk aan speciale shirts, been- en armstukken of windstoppers. De doorsnee recreant is er in allerlei soorten en maten en daarmee wat minder makkelijk te profileren. Wat is nou handig om aan te trekken met het oog op de winter?

Warme, waterdichte sokken? Een thermoshirt? Handschoenen met veel grip? Probeer wat werkt voor jou

Fietskleding kiezen? Zo doe je dat

Laagjes
Zeker nu het weer wat kouder wordt, heb je de neiging je lekker warm aan te kleden. Geen slecht idee uiteraard. Maar tijdens het fietsen kun je al snel opwarmen. En dan wil je weer minder aan. Het beste werk je dus met kledinglagen. Begin met een thermolaag: die houdt je lekker warm en voert transpiratie af. Sommige fietsers zweren daarna bij een fleecelaag afgetopt met een windstopper. Probeer wat werkt: hoeveel en wat voor lagen.

Broek
Niet iedereen heeft zin in een fietsbroek met zeem als je een fietstochtje gaat maken. Maar broek én onderbroek zijn wel belangrijk voor je fietscomfort. In een soepele broek fiets je gewoon fijner. En randjes van een onderbroek kunnen na 40 kilometer heel erg irriteren. Vandaar dat er ook speciale fiets­onderbroeken te verkrijgen zijn.

Lees ook: Fietsbroek met zeem kopen? Hier let je op

Schoenen
Schoenen met stevige zolen zijn fijn tijdens het fietsen. In de winter krijgen veel fietsers koude voeten. Heb jij dat ook, check dan goed of je schoenen warm genoeg zijn, niet te klein (!) en wind- en waterdicht. Investeer uiteraard ook in goede, warme sokken.

Handschoenen
Niet alleen warm, met name als ze wind- en waterdicht zijn, maar ook handig om goed grip mee te houden
bij regen.

Regenkleding
Makkelijk mee te nemen; regenkleding is altijd handig. Ga je voor zichtbaarheid, kies dan een opvallend kleurtje. Let op het comfort en functionaliteit van de capuchon: deze zou zo vast te maken moeten zijn dat-ie niet afwaait of je zicht blokkeert als je achterom kijkt.

Bril
Een zonnebril helpt niet alleen om licht te filteren, maar is ook prettig om stof en vliegjes uit je ogen te houden – ook in de winter. Verder krijg je minder last van tranende ogen als het waait. Van fiets­brillen kun je vaak de lenzen verwisselen.

Jas
Kies een makkelijke korte jas waarin je lekker kunt bewegen. En niet zo’n half lange die in het slechtste geval bij het afstappen achter je zadel blijft steken.

Helm
Helm of geen helm? Dat blijft de vraag. Er is geen verplichting dus de keuze is aan jou, doe waar je je het prettigst of veiligst bij voelt.

Meer tips
• Kijk voor wat leuke tips van sportieve fietsers HIER OP ZIJWIELRENT  
• En tips van door­gewinterde fietsforensen VIND JE HIER BIJ DE FIETSERSBOND 

Tekst: Karin Broer

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. De meeste fietsers zweren bij een fleecelaag????? Ik weet niet welke fietsers jullie kennen…maar die ik ken,inkl. Me,zweren bij merinowol!!
    Je blijft warm ook bij zweet en nat en je stinkt niet
    Groetjes