5 tips voor fietsen in het najaar

1

Lekker en bovendien veilig fietsen in het najaar kan best, ook als het wat wisselvallig is. Vijf tips voor herfstige dagen. Heb je zelf nog een goede tip? Laat onderaan je reactie achter!

fietsen in het najaar

Fietsen in het najaar

1. Zorg dat ‘ze’ je zien

Ontspanning tijdens het fietsen heeft niet alleen te maken met het weer of de omgeving, maar ook met de mate van veiligheid die je ervaart. Als fietser is het van belang dat je goed zichtbaar bent voor anderen, ook tijdens een regenbui op een wisselvallige dag. Dat rijdt een stuk lekkerder. Zorg dus dat andere weggebruikers je zien, met name auto’s en scooters. Draag reflecterende kleding of wellicht een veiligheidshesje. Dan wordt je goed en op tijd waargenomen. Ook een goed idee in natte omstandigheden: rijden met verlichting of extra lampjes.

2. Zorg dat je zelf goed zicht hebt

Minstens zo belangrijk: dat je zelf alles goed ziet als je op de fiets zit. Schijnt de zon tussendoor, dan is het voordeel van een (lichte) zonnebril dat je beter zicht hebt en deze je ogen beschermt tegen beestjes. Begint het te regenen dan gaat het direct bergafwaars met je zicht natuurlijk. Een pet of hoed kan dan uitkomst bieden, of je nu wel of geen bril op hebt.

LEUK OM TE BEKIJKEN
Even tussendoor, want leuk om te bekijken: de website HET REGENT BIJNA NOOIT van Gerard Poels. Hij fietste tien jaar lang naar zijn werk en hield bij hoe vaak het regende. Wat bleek: bijna nooit. Van zijn 3636 ritten waren er 3285 droog, da’s 90,3 procent. 351 ritten, 9,7 procent waren nat. Opzienbarend!

3. Kleding met een waterkolom

Toegegeven, een beetje een open deur: draag regenkleding of op z’n minst een waterafstotend jack om de eerste druppels tegen te houden. Er zijn er genoeg die zo compact zijn dat ze je ze bij wijze van spreken in je broekzak stopt. Idealiter houdt zo’n jack water tegen en ademt het ook – zodat je niet nat wordt van binnenuit.
Let voor het eerste op de zogenaamde waterkolom. Die zegt iets over de hoeveelheid regen die de kleding aankan. Heeft je jack een waterkolom van minder dan 1.000 millimeter dan is deze alleen waterafstotend. Kleding met een waterkolom van 5.000 millimeter of meer is veel beter bestand tegen regen.

4. De bocht door

Let bij nat weer extra op in de bochten. Het wegdek is dan gladder en dan heb je minder grip, met name in de bochten. Draai je fiets niet te scherp in, als je dat al deed, want dat vermindert het contactoppervlak van je banden met de ondergrond. Stuur eerder wat ruimer in en meer rechtop. Vermijd veder extra glibberige wegdelen als putdeksels, kasseien, wegmarkering en, voor zover mogelijk, bladeren.

Lees ook: Zo kom je soepel door de bocht

5. Bandendruk

Weet je dat je over natte wegen zult gaan fietsen, verlaag dan je bandenspanning wat. Je hebt dan meer grip doordat de band zich beter naar het wegdek vormt.

Fiets je graag in de herfst en heb je nog een handige najaarstip voor je medefietsers?
Laat hieronder je reactie achter!
fietsen in het najaar

Deel.

Over de auteur

1 reactie