Omgaan met drukte op het fietspad? Zo doe je dat

1

Op mooie dagen springt iedereen in ons landje op de fiets. Racefietsers, e-bikers, mountainbikers en ‘gewone’ ­fietsers, ­allemaal op datzelfde fietspad. Hoe red je je? Nou, zo.

Drukte op het fietspad vermijden

Zo vermijd je de drukte

1. Denk na
Drukte kun je een beetje voorzien. Bij mooi weer na een lange periode van miezer en kou weet je: iedereen gaat eropuit. En omdat de gemiddelde mens niet over enorm veel verbeeldingskracht beschikt, zijn dan de populaire wegen überpopulair. Dus neem niet het populaire fietspad bij jou in de buurt, ga niet die geliefde route langs het water rijden, maar kies iets anders. Wees origineel: ga eens linksaf in plaats van rechtsaf bij wijze van spreken. Laat de knooppuntenroutes links liggen en stippel zelf iets uit op de kaart.

2. Kies je tijd
De meeste fietsers vertrekken rond koffietijd, dus dat doe jij nu eens niet. Jij staat lekker vroeg op en start om acht uur ’s ochtends je fietstocht. Je zult zien dat het dan allemaal veel rustiger is. Geen ochtendmens? Ga dan rond zes uur, als de meeste mensen aan het avondeten zitten. Vertrek ’s avonds, een uurtje voor het donker wordt. Of doe eens gek en maak een spannende nachtrit. Vermijd ook zeker de schoolspits, met al die zwabberende pubers.

3. Kies je gebied
Kies een gebied dat iets minder bekend is dan de Veluwe of de duinen. Oost-Groningen is knalgroen, de noordwesthoek van Fryslân is top en fiets eens door de havengebieden van Rotterdam. Ook mooi!

Sociaal fietsen?
De Alliantie Samen Fietsen is een initiatief van Wielersportbond NTFU, Fietsersbond, Fietsplatform, ANWB en VeiligheidNL. Het heeft de term sociaal fietsen in het leven geroepen. Elkaar de ruimte geven dus. Goed punt. Kijk ook de video hieronder.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Drukte op het fietspad trotseren

Toch in een soort fietsfile terechtgekomen? Zo trotseer je al die fietsers

1. Keep calm!
Het scheelt enorm als je je niet al te druk maakt om al die mensen om je heen. Je hebt geen haast!

2. Rij achter elkaar
Ga op redelijk smalle schelpen­paden of bospaden gewoon achter elkaar fietsen en blijf dat doen, ook al zijn er even geen tegenliggers. Het fietst veel rustiger als je niet hoeft uit te wijken, te passeren en weer in te voegen. Bovendien fietst er als het goed is een bekende achter of voor je, die je (waarschijnlijk) beter begrijpt in zijn/haar fietsgedrag.

Drukte op het fietspad

Ga op smalle ­paden gewoon achter elkaar fietsen en blijf dat doen

3. Linksaf?
In grote drukte linksaf slaan is een van de hogeschoolmanoeuvres van het fietsen. Dat versimpel je door eerst aan de kant van de weg te stoppen, de fiets een kwartslag te draaien en dan over te steken. Wel even opletten waar je stopt.

4. Anticipeer
Houd je aandacht erbij en probeer goed ‘te lezen’ wat al die fietsers om je heen aan het doen zijn en gaan doen. Dat kost energie, dus pauzeer ook op tijd. Als je slim bent, pauzeer je dan net zo lang tot de drukte weer voorbij is!

Lees ook: Een fietsapp kiezen? Zo doe je dat

Tekst: Karin Broer

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. fietspaden zijn vaak te smal. met driewielfiets is passeren lastig, je komt met het rechterachterwiel naast het verharde pad en het naast gelegen zand of gras lig vaker lager waardoor je er haast niet tegen op komt en is de kans aanwezig dat het voorwiel naar links schiet.