Een fietsapp kiezen? Zo doe je dat

6

Fietsen met een app kan heel handig en leuk zijn. Verrassend zelfs. Maar hoe kies je een fietsapp die bij je past? Denk dan na over de volgende zes zaken.

Fietsapp kiezen

Vraag 1: waar wil je de app voor gaan gebruiken?

Fietsapp kiezen? Zo doe je dat

1. Jouw doel
Bedenk eerst welk doel je met een fietsapp hebt. Wat wil je? Wil je weten waar je bent en zo snel mogelijk op een bepaalde plek komen, dan kun je eigenlijk heel goed met Google Maps uit de voeten. Wil je vooral een leuke route aangereikt krijgen, dan zijn er apps als Route.nl of Fietsnetwerk die allerlei fietsroutes in de aanbieding hebben. Wil je zelf je een route samenstellen, bijvoorbeeld via de fietsknooppunten, dan zijn apps als Fietsknoop of ANWB Eropuit heel geschikt. En als je eigenlijk alleen wilt bijhouden hoeveel kilometers je hebt afgelegd en waar je bent geweest, dan ben je met Strava of Runkeeper goed af. Denk dus eerst na over wat jij met een app zou willen. Er zijn ook apps die doelen combineren. Via de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond bijvoorbeeld kun je zowel de kortste weg als via knooppunten je route vinden. Op Route.nl kun je routes van anderen vinden, maar ook zelf een route maken.

2. Capaciteit
Wat wil je dat een fietsapp kan? Vind je het belangrijk dat de app gesproken navigatie-instructies geeft bijvoorbeeld? Kan handig zijn, want dan hoef je niet zo vaak op je telefoon te kijken. Wil je de smartphone in een houder op het stuur gebruiken, wat zie je dan op het kaartbeeld dat de app toont? Is dat duidelijk genoeg voor jou? Dat zijn vragen om over na te denken, en eigenlijk vooral ook om even uit te proberen – zie punt 6.

3. Kosten?
Wil je voor een app betalen? Gratis klinkt aantrekkelijk, maar in de app-wereld ruil je gratis eigenlijk altijd voor advertenties en gegevens over je online surfgedrag. Voor veel fiets-apps moet je voor het prettig functioneren van de app een account aanmaken. Daarmee geef je de techniekbedrijven enkele gegevens zoals een e-mailadres of telefoonnummer. Bij de meeste apps krijg je extra’s als je de betaalde versie hebt. Op Route.nl krijg je bijvoorbeeld alleen gesproken navigatie-instructies als je een premium-versie hebt. En een route bewaren op de ANWB-knoop­puntenplanner, of ANWB Eropuit, kan alleen als je ANWB-lid bent.

4. Offline
Wil je de app offline gebruiken? Sommige apps werken ook offline prima, maar bij een aantal apps heb je internet nodig om bijvoorbeeld een kaartje te zien. Veel knooppuntenplanners gebruiken Google Maps om je naar het eerste knooppunt te loodsen, dan heb je ook weer internet nodig.

5. Accu
Hoe goed is je telefoonaccu? Vrijwel alle fiets-apps gebruiken de gps van je smartphone – je ‘locatie’ moet aanstaan. Dat is logisch, maar kost wel accuduur. Dus, als je vaak lang fietst of je telefoonaccu niet meer optimaal is, houd daar dan rekening mee. Neem dan bijvoorbeeld een powerbank mee, of een oplaadstekker die je kunt aansluiten op je e-bike als je die hebt. Sommige stuurdisplays zijn namelijk voorzien van een usb-aansluiting.

6. Testen
Probeer een paar fiets-apps uit. Soms weet je niet precies wat je met een app wilt, omdat je niet alle mogelijkheden kent. Routes bewaren kan op verschillende apps, maar is dat iets wat jij gaat doen? Op sommige apps deel je routes met anderen. Voegt dat voor jou iets toe? Op verschillende apps kun je doorgeven als er een bordje weg is of als er ergens een gevaarlijke situatie is, vind je dat belangrijk? Zo kun je een persoonlijke keuze maken.

Tekst: Karin Broer

Deel.

Over de auteur

6 reacties

 1. Ik gebruik knooppunt.
  Zeer tevreden.
  Wel de betaalde versie 5,99 euro per jaar.

 2. Wat wij heel belangrijk vinden, is de snelle update van de digitale kaart als er nieuwe knooppunten zijn. Daar is groot verschil tussen de apps. Fietsknoop en ANWB zijn snel en Route.nl is heel langzaam. Daar duurt het soms wel 1 1/2 tot 2 jaar!
  Route.nl heeft weer een groot pluspunt dat je daar tussen de knooppunten ook eigen tussenpunten aan kunt geven zodat je desgewenst af kunt wijken van de vastgelegde routes.
  Wat wij nu doen bij het plannen van een Route in onbekend gebied is uitzetten in zowel Route.nl en Fietsknoop en dan de knooppunten vergelijken. De nieuwe schrijf ik dan op de bikepointer erbij. Mijn man rijdt de route op Route.nl vanwege de gesproken navigatie.

 3. Eigenlijk jammer dat jullie naviki niet vernoemen deze heeft alle mogelijkheden die elke genoemde app Afzonderlijk heeft en de mogelijkheid op je pc zelf via de webbrowser routes samen te stellen. Ik gebruik hem inmiddels al een paar jaar voor meerdaagse fietsroutes in binnen en buiten land. Je kunt gebruikmaken van diverse kaart typen en eventueel offline kaarten voor gebieden met slecht bereik. Gratis of tegen betaling voor meer functionaliteiten.

 4. Marianne Schot op

  Ik mis de app Komoot, een fantastische internationale app om routes uit te zetten, om ze met verschillende niveaus vrienden te delen en om dus ook in het buitenland geschikte routes uit te zoeken via de Inspiratieknop.

 5. Ik fiets ongeveer overal en in juli 2020 zelfs de Leie af uit Frankrijk tot de Noordzee en dan de Rijn helemaal op tot de bron van de Donau. Ik gebruik zowel de Garmin Edge 130 op mn fiets als een Garmin radar (toont me achterliggende auto’s) die ik toen 1100 km in 11 dagen gebruikte met een serieuze hondenaanhangwagen voor mijn Tervuerense Herder. Je kunt dan Routes gebruiken binnen Training binnen de gratis Garmin app die subliem is en ook off line werkt tijdens het fietsen en 10 uren fietsen per dag volhoudt (anders een extra telefoonlader aansluiten op de USB poorten). Eigenlijk had ik dan mijn Garmin Fenix 5 Plus ook nog in noodgevallen… Als je echt een app wil die ook off mine werkt om roaing te vermijden, is Komoot eigenlijk de beste betalende app waarbij je ook je fietsniveau en type kunt instellen alsook hellingsgraden ziet en type ondergrond en die je ook kunt gebruiken om te lopen of te hiken in de bergen, en kaartafwijkingen kun je overbruggen door dat stuk gewoon ‘rechtdoor’ van punt tot punt te tekenen. Super gewoon. +je