BBB Indra FaceShield fietshelm Proefrit

0

Technisch redacteur Menno Grootjans test niet alleen fietsen met zijn rubriek Proefrit, ook fietsaccessoires neemt hij onder de loep – van trapper tot tandwiel. De BBB Indra FaceShield fietshelm bijvoorbeeld: ‘Een helm moet gewoon goed zitten en dat doet deze‘.

BBB Indra FaceShield

Fiets je op een speed pedelec, dan ontkom je niet aan een helm

BBB Indra FaceShield fietshelm

De fietshelm: de een wil er niets van weten, de ander zweert erbij. Rij je op een speed pedelec, dan ontkom je er niet aan. Alle helmen in de winkel voldoen aan de veiligheidseisen. Maar er zijn meer zaken waar je op moet letten, zie ook het kader onderin.

Lees ook: Heikel punt: helmplicht voor fietsers?

Op een speed pedelec fiets je tot 45 kilometer per uur. Daarom valt dit type e-bike voor de wet onder de bromfiets. Maar ga jij met een zware radiaalhelm op je snelle e-bike zitten? Een speed pedelec-helm met NTA 8776-keurmerk oogt als een kruising tussen een gewone fietshelm en een skihelm. Hij is betrekkelijk licht, heeft ventilatiegaten en een aerodynamische vorm. Daarnaast biedt hij extra bescherming bij de slapen en in de nek.

De BBB Indra FaceShield helm

De specs

Deze BBB Indra FaceShield koop je met of zonder gezichtsvizier. De helm heeft acht ventilatiegaten, een verstelbare kinband en een nekband met draaiknop. De kunststof nekband is in lengte verstelbaar. De Indra is er in M en L, in wit of zwart en weegt inclusief vizier 400 gram bij maat M. Dat vizier krijg je in twee tinten. Binnen in de helm zit een verwisselbare zachte voering.

Onze mening

Een helm moet passen, maar nergens klemmen: niet te strak en niet te los dus. Het liefst wil je ’m niet voelen onderweg. Met de draaiknop achterop klem je deze helm zo strak als je wilt. Ik ben gewend aan een wielerhelm en rijd daar ook weleens 40 kilometer per uur mee. Ik vind daarom een lichte helm extra fijn. Deze Indra weegt iets meer dan een standaard racehelm, maar op een e-speed hoef ik niet te demarreren. Dan moet de helm gewoon goed zitten en dat doet deze. Zelf ben ik niet zo’n fan van het vizier: ik zet liever een sportbril op. Let daar wel mee op: niet elk type bril past onder de ver­stevigde zijkanten van deze helm. Tip: ga sowieso passen en niet zomaar online kopen.

BBB Indra FaceShield, vanaf € 169,95 kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

Alternatieven

Kask Lifestyle
De Kask Lifestyle is er eentje om mee gezien te worden. Design en bescherming gaan hand in hand. Zo heeft de sluiting bijvoorbeeld een mooi leren bandje. De helm heeft 4 ventilatiegaten en een uitneembare, wasbare Coolmax-voering. Twee maten en diverse kleuren. Vanaf 199 euro, kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

De Kask Lifestyle helm

Abus Pedelec 2.0 ACE
Deze unit met verstelknop en ­geïntegreerd led-licht is er in de maten M en L en diverse kleuren. Luchtstromings-kanalen voeren de rijwind via de ventilatie­gaten naar achteren af. Circa 169 euro, kijk ook op de WEBSITE VAN HET MERK

De Abus Pedelec 2.0 ACE helm

Waar let je op bij een helm
Twee dingen zijn echt belangrijk bij een helm:

  1. Hij moet goedgekeurd zijn. Bij de ANWB staat het zo: kies een helm die voldoet aan de Europese norm voor veilige fietshelmen: EN 1078 (voor volwassenen) of EN 1080 (voor kinderen). Een fietshelm voor een snelle speed pedelec moet aan strengere eisen voldoen, daarvoor is keurmerk NTA 8776 nodig. Een helm met keurmerk is veilig, ongeacht de prijs. Let dus op het keurmerk. En check ook of dit klopt; via sommige ‘Chinese’ sites worden nog wel eens kinder- of skatehelmen aangeprezen als fietshelm.
  2. De pasvorm. Een helm kan nog zo mooi of duur zijn: als-ie niet goed past heb je er niks aan.

Hoe duurder een helm hoe meer ‘features’. Meerdere maten bijvoorbeeld, meer protectie (MIPS), meer of minder aerodynamisch, mate van ventilatie (luchtkanalen) en een luxere kinband en nekband. Een dure helm kan veiliger zijn door bijvoorbeeld MIPS-voorziening en een beter instelbare pasvorm. Echter: als de helm niet goed om je hoofd past heb JIJ er niets aan. Altijd passen dus! Koop er het liefst een in de winkel waar je wat exemplaren kunt uitproberen. Is jouw maat niet op voorraad? Beter een paar dagen wachten dan een verkeerde maat kopen. Wij hebben helmen van van een tientje of zes die uitstekend zitten; je hoeft geen 150 euro uit te geven!

Wat is MIPS? Lees er meer over in DEZE BLOG  VAN MANTEL

Lees ook: Hoe koop je een fietshelm? vijf vragen aan de specialist

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.