Hoe koop je een fietshelm? Vijf vragen aan de specialist

0

Niet alleen wielrenners, ook steeds meer recreatieve fietsers en e-bikers dragen een helm. En waarom ook niet? Een fietshelm is ­veilig en de nieuwste modellen zien er nog goed uit ook. Waar moet je zoal op letten? Specialist Linda Schoonhoven van Bike Totaal legt uit.

Bonte helmenwand in de winkel

Fietshelm kopen? Zo doe je dat

Waarom een helm?
Linda Schoonhoven: “Bij de verkoop van een fiets wijs ik altijd op de voordelen van een helm. Zeker bij een e-bike, die een hoge snelheid haalt. Het wordt steeds drukker op de fietspaden. Iemand hoeft maar even niet op te letten en je hebt een ongeluk. Ik heb dit jaar zeker de helft meer helmen verkocht.

Hoe kies je de juiste?
Alle helmen op de markt hebben een Europees keurmerk en zijn dus sowieso veilig. Je hoeft alleen nog maar een model te vinden dat past bij je hoofd, stijl en budget. Waar moet je als eerste op letten? Schoonhoven: “Op een e-bike wil je vooral comfort: een goede pasvorm, een zachte padding aan de binnenkant en een magneetsluiting, waardoor je de helm snel op en af doet. In de winter is het belangrijk om op te vallen. Je ziet dan ook een hoop fluorescerende kleuren. Sommige helmen hebben reflectoren en zelfs licht.

Wat is het verschil tussen een helm voor e-bikes en speed pedelecs?
Een helm voor op de speed pedelec heeft kleinere luchtgaten en biedt meer nek­bescherming. Voor extra comfort kun je kiezen voor een vizier tegen vliegjes. Of oor­bescherming, tegen het gesuis van de ­wind­.

Hoe kies je de juiste maat?
Ik adviseer altijd om meerdere helmen te passen in diverse maten. Een helm moet goed aansluiten én lekker zitten. Ik meet de hoofdomtrek en bekijk de vorm van iemands schedel. Wie veel in de winter fietst, kan het beste wat ruimte vrijhouden voor een fietsmutsje. In de hitte is een bandana weer fijn.

Hoe lang gaat een helm mee?
Fabrikanten raden aan om de helm maximaal vijf jaar te gebruiken. Ben je op je hoofd gevallen, dan moet je sowieso een nieuwe kopen. Zo’n klap heeft een enorme impact. Maar het is geen probleem als je hem per ongeluk een keertje uit je hand laat vallen, hoor.

Twee favorieten van ABUS

Linda Schoonhoven is mede-eigenaar van Bike Totaal Schoonhoven in Amsterdam. Haar favoriet is de ABUS Urban-I 3.0 helm hieronder. Lees meer over deze helm op de website van ABUS

fietshelm

ABUS Urban-I 3.0

Speed pedelec-rijder? Uitgelicht: de Pedelec 2.0 ACE
De Pedelec 2.0 ACE is een goedgekeurde fietshelm voor speed pedelecs en voldoet aan de NTA 8776-norm. Verhoogde veiligheid in combinatie met een goede pasvorm. De helm is standaard uitgerust met een vizier en oorbescherming, voor extra comfort en veiligheid tijdens hogere snel­heden. Daarnaast zorgt de geïntegreerde regenhoes ervoor dat je onbezorgd kunt blijven fietsen tijdens natte omstandigheden. Dankzij de toegevoegde reflectiestickers en het via usb oplaadbare led-achterlicht val je extra op in het donker. Met het zoom-ace Urban-verstelsysteem kun je de helm helemaal naar wens rondom afstellen. Lees meer over deze helm op de website van ABUS

fietshelm

Pedelec 2.0 ACE

Tekst en fotografie: Jessica de Korte

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.