Tip: knooppuntenroute Ermelo – 55 of 65 km vol variatie en verrassingen

0

Deze knooppuntenroute Ermelo bewijst dat de Veluwe niet alleen bestaat uit bomen, bomen en nog eens bomen. Je fietst heerlijk door de bossen, maar slingert ook door de open landschappen van de nieuwe natuurgebieden langs het Veluwemeer. Daar geniet je van vogels en vlinders, beken en bloemen. Al die variatie maakt dit tot een verrassende route.

Knooppuntenroute Ermelo

De knooppuntenroute Ermelo uit FietsActief nummer 5 bestaat uit een lange route van 65 kilometer en een iets kortere variant van 55 kilometer. Deze routes vind je niet online, maar alleen in het tijdschrift dat HIER IN DE WEBSHOP te bestellen is. De verzending van dit nummer is gratis! Hiervoor hoef je geen code in te voeren, de korting wordt automatisch berekend.

Wat kenmerkt de knooppuntenroute?
Drie verschillende landschappen doorkruis je. Bos met heide, bloemenweiden en wat drassig grasland met beken aan de rand van het Veluwemeer (de vroegere Zuiderzee), en daartussen oude boerderijen in het coulisselandschap. De route begint meteen al mooi. Over smalle paden maak je een ommetje door het bos bij Ermelo. Bij Hierden duiken de boerderijen op en even later wordt het landschap steeds meer open. Fietspaden slingeren door de nieuwe natuur. Zie je daar een libel bij een beek? En schiet er een weide­vogel omhoog uit het gras? Of spot je de zeearend cirkelend boven het Veluwemeer? Na een smakelijke stop bij molen De Duif kun je kiezen: de routeverkorting via Nunspeet of nog een extraatje met meer bos en hei. In Elspeet komen de twee varianten bij elkaar. Je passeert kasteel Staverden en de uitsmijter is een mooi stukje over de heide.

Routetip!

Logeer je in de buurt? Fiets dan ook DEZE KNOOPPUNTENROUTE uit FietsActief 4 -2020. In het kort: Garderen – Elspeet – Vaassen. Die overlapt slechts een klein stukje van deze route en maakt weer een ander fraai rondje door deze hoek van de Veluwe. Deze editie kun je HIER AANSCHAFFEN

Wist je dat?
Natuurmonumenten en Staats­bosbeheer hebben de randen van het Veluwemeer opgekocht om nieuwe natuur te creëren. Natuurmonumenten heeft in natuurgebied Veluwemeerkust bijvoorbeeld de bovenlaag van de weilanden afgeplagd en daardoor groeien er nu veel meer bloemen, zelfs enkele orchideeënsoorten. Diverse beken stromen door het gebied. Vooral bij het bruggetje van de Killenbeek (vlak voor KP80) is het de moeite waard om even af te stappen. Dan zie je hoe hard de beek stroomt en misschien spot je een paar vlinders, waterjuffers of vissen. Kijk voor meer informatie over de natuur op NATUURMONUMENTEN of STAATSBOSBEHEER

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.