Fietstasen inpakken? Zo doe je dat – inclusief korte video

0

Je gaat op fietsvakantie en neemt mee: zo min mogelijk natuurlijk. Da’s al een hele uitdaging. En heb je dat beetje bij elkaar, dan moet je het ook nog handig inpakken. Hoe je dat allemaal aanpakt? Je fietstassen inpakken doe je zo!

fietstassen inpakken

Maak het zwaartepunt zo laag mogelijk en stop zware dingen onderin

Fietstassen inpakken

1. Zo licht mogelijk
Extreem grammenjagen is niet zo nodig als bij een wandelrugzak­vakantie, maar ook op de fiets geldt: elke kilo scheelt. Dus denk bij alles wat je wilt meenemen goed na: is dit echt dringend/noodzakelijk/belangrijk? Zeker bij beklimmingen ben je straks blij met je kritische pakbeleid.

2. Gewicht verdelen
Maak het zwaartepunt zo laag mogelijk. Dus stop zware dingen onderin. Heb je voor- en achtertassen: stop dan tweederde van het gewicht achter en een derde voorin. Zorg ook dat links en rechts goed verdeeld zijn. Zeker bij de voortassen merk je het als de linkertas zwaarder beladen is dan de rechter of andersom. Ga je met meer mensen op pad, overleg dan wie wat meeneemt. Niet iedereen hoeft pannen en zonnebrandcrème mee.

3. Verzin een systeem
Bedenk een vaste indeling, dat maakt inpakken op den duur steeds eenvoudiger. Denk aan: slaapspullen (slaapzak, kookpullen) in de ene achtertas, kleding en reparatiemateriaal in de andere achtertas. Tent bovenop de bagagedrager (die is vaak nat). Toilet­spullen en medicijnen in de ene voortas en in de andere kaarten, batterijen, opladers. Het opbergen van spullen die bij elkaar horen in gemakkelijk herkenbare plastic tassen, helpt ook om een goed systeem te hebben. Zorg dat je dingen die je vaak nodig hebt bij de hand hebt. Doe waardevolle spullen in je stuurtas, zodat je die snel kunt meenemen als je even ergens stopt voor een terrasje of een pauze.

Fietstassen inpakken

Besef: elke kilo minder scheelt – beeld@Ortlieb

4. Houd ruimte over
Prop niet thuis alles helemaal vol, maar houd wat extra ruimte over voor bijvoorbeeld boodschappen, souvenirs, onverwachte vondsten, of heel warme dagen waarop bijna al je kleren in de tassen moeten.

5. Reservemateriaal
Afhankelijk van hoe onbewoond of fietsenmakervrij het gebied is waar je gaat fietsen – overweeg je wat je wilt meenemen: plakspullen, reserveonderdelen, pompje, multitool. Maar denk ook aan dingen als tiewraps en duct-tape. Altijd handig.

6. Bij gebrek aan ruimte: ­verzin een list
Je kunt altijd een keer wassen onderweg, of nieuwe kleren kopen. Je kunt meerdere lagen kleren aantrekken als het kouder is dan verwacht. En bedenk dat je op elke nieuwe camping of locatie weer nieuwe mensen hebt die je om dingen kunt vragen. “Heb je misschien een beetje olie om te bakken en een beetje afwasmiddel om de afwas te doen?” “Mag ik even uw tenthamer gebruiken?” Ze weten toch niet dat je elke avond iemand om hulp vraagt en het is een leuke aanleiding om met mensen in gesprek te komen.

ONLINE PAKLIJSTEN
Paklijsten zijn er te kust en te keur op internet, ook HIER OP FIETSACTIEF schreven we er al over. Bekijk de lijsten ze met enige eigenwijsheid. Op REITSMA ROUTES vind je ook een paklijst en handige inpaktips. En dit Vlaamse filmpje legt het inpakken goed uit.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tekst: Karin Broer

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.