Lifehacks voor fietsen: naaf & doekje

0

Een lifehack is zo’n slimmigheidje waarvan je denkt: oh ja, wat hándig! Simple oplossingen of ingrepen die je leven makkelijker kunnen maken. Natuurlijk zijn er ook lifehacks voor fietsen: fietshacks. Deze keer eentje uit de oude doos: je naaf schoonhouden met een doekje. Heb jij nog een fietshack? Laat het ons weten!

Lifehacks voor fietsen

Naaf & doekje
Wie wat bewaart, die heeft wat; deze fietshack komt uit de oude doos. Want eigenlijk is dit iets wat je vroeger vooral zag: een doekje of een soort sjaaltje losjes om de achter- en voornaaf gebonden. Net als dat je nog wel eens een pvc-buis zag op de schuine buis. Die zat dan aan de bovenkant en de onderkant geklemd in een haakje. Daar zat normaal een fietspompje, maar dat was uiteraard allang ontvreemd. Om nu niet met je jaren ’70 veel-te-wijde-pijpen-broek verstrikt te raken in het vervelende ijzeren haakje deed je tussen die haakjes een pvc buisje. Maar goed, we dwalen af..

Vroeger waren veel wielnaven van staal of blank aluminium. Om die een beetje schoon te houden deed je het volgende: je pakte een oude afgedankte theedoek of een flanelletje en knipte daar een reep rechte stof uit. Ongeveer 15 centimeter. Je wikkelde de stof om de naaf en legde er een knoop in. Nee, niet knalhard of keistrak – het stofje mag vrij kunnen bewegen. Wat is het effect? Je gaat fietsen, je wielen bewegen en het stofje danst als het ware om de naaf. Zo blijft heel eenvoudig het vuil weg van de naaf.

De hedendaagse naven zijn veelal groter en voorzien van (soms) remdelen dus je moet even kijken of het stofje past en zijn werk goed doet. Om de zoveel tijd het stofje eraf halen (eventueel knippen), de wasmachine in en opnieuw erom heen knopen. Klaar.

lifehacks voor fietsen

Niet te strak vastknopen en ook niet te los..

Lees ook: WD-40 & je hele leven versoepelen

Jouw fietshack in deze rubriek? Mail ons!
Jij hebt vast ook nog wel een leuke, gekke en/of simpele fietshack. We horen het graag!
Mail al je handigheidjes naar redactie@fietsactief.nl en we plaatsen ze in deze rubriek.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.