Lifehacks voor fietsen: WD-40 & je hele leven versoepelen

2

Een lifehack is zo’n slimmigheidje waarvan je denkt: oh ja, wat hándig! Simple oplossingen of ingrepen die je leven makkelijker kunnen maken. Natuurlijk zijn er ook lifehacks voor fietsen: fietshacks. Deze keer: met WD-40 zo’n beetje je hele leven soepeler laten lopen. Heb jij nog een fietshack? Laat het ons weten!

Lifehacks voor fietsen

WD-40 & je hele leven versoepelen
Om te beginnen drie van de vele toepassingen van het mythische goedje op een rij:

  • Loopt de rits van een fietstas, fietsjas of fietsbroek stroef – of welke rits dan ook? Spuit WD-40 op de rits en beweeg een aantal keer heen en weer om de WD-40 te verspreiden. Wil je geen WD-40 op de omringende stof krijgen? Spuit wat op een oude plastic deksel o.i.d. en breng aan met een penseel.
  • Geklust aan je fiets en wil je je handen ontvetten? Spuit een beetje WD-40 in je handen en wrijf ze goed over elkaar. Veeg af met een schone (papieren) doek en was je handen met water en zeep.
  • Wil je je fietsschoenen waterwerend maken? Spuit wat WD-40 op een doek en wrijf hier je schoenen mee in.

Uiteraard zijn er nog veel meer toepassingen, denk aan: stickerresten los krijgen, insecten weren, vlekken verwijderen, leer onderhouden, de wc reinigen, je gehoorapparaat schoonmaken, bijensteken verlichten en kauwgom uit je haar krijgen (een veelvoorkomend probleem natuurlijk..).

Heb jij nog een bijzondere toepassing? We horen het graag!

Wat is WD-40 dan precies?

Wat WD-40 precies is, is een goed bewaard geheim. Technisch gezien is het een olie, meldt de WD-40 WEBSITEDe precieze samenstelling is echter onbekend, hoewel sommigen zeggen dat het grotendeels bestaat uit kerosine. Maar pin ons daar vooral niet op vast. Hoe dan ook is het recept – het lijkt wel Coca-Cola – al meer dan 50 jaar onveranderd.

WD-40 werd dan ook ontwikkeld in 1953 door Norm Larsen die een roest-voorkomend en ontvettend product wilde maken voor de ruimtevaart. Bij de veertigste poging lukte het een ‘water-displacement’ mengsel te maken. Vandaar de naam WD-40. Het merk voert tegenwoordig ook een speciale lijn met fietsproducten denk aan kettingspray, ontvetter en bike cleaner. Deze vind je HIER op de website.

Wist je dat…
WD-40 in zeker 187 landen ter wereld te krijgen is en er wekelijks circa een miljoen bussen over de toonbank gaan? Met de omzet zit het dus wel goed.

Jouw fietshack in deze rubriek? Mail ons!
Jij hebt vast ook nog wel een leuke, gekke en/of simpele fietshack. We horen het graag!
Mail al je handigheidjes naar redactie@fietsactief.nlen we plaatsen ze in deze rubriek.

lifehacks voor fietsen

Waar het mysterieuze goedje precies uit bestaat, is een goed bewaard geheim..

Deel.

Over de auteur

2 reacties

  1. Jurg Slieker op

    WD-40 is gewoon goed smeermiddel en wordt al vele jaren in de onderhoudswereld toegepast. Het kruipt overal tussen en doet lang zijn smerende werk.

  2. John Peeters op

    Als reactie op Jurg Slieker; D-40 kun je NIET gebruiken als smeermiddel voor je ketting. Het is een ontvetter.