Nieuwe icoonfietsroutes in Nederland en België

0

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: nieuwe icoonfietsroutes in Nederland én België. Opeens zijn ze er, maar niet zonder een uitgebreid ontwikkeltraject uiteraard. We zetten de nieuwelingen even voor je op een rijtje.

icoonfietsroute

Oog in oog met het verleden op de Frontroute 14-18

Nieuwe icoonfietsroute Nederland

De LF Waterlinieroute is de vierde LF-icoonroute. Einde voorjaar ontdek je daarmee als vakantiefietser een wereld aan natuur, cultuur en geschiedenis. De Langeafstand Fietsroute verbindt straks drie linies: de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het West-Brabantse deel van de Zuiderwaterlinie. Bij elkaar goed voor een 410 kilometer lang traject tussen Edam en Bergen op Zoom. De productontwikkeling en bewegwijzering is in volle voorbereiding.

De Langeafstand Fietsroutes (LF-routes) zijn in Nederland al meer dan 33 jaar een begrip onder de vakantiefietser. Dankzij het landsdekkend netwerk fietsknooppunten is de netwerkfunctie niet langer nodig. Samen met routepartners werkt stichting Landelijk Fietsplatform aan de omvorming in een reeks LF-icoonroutes: meerdaagse fietsroutes met een sterk thema en hoge kwaliteit. De LF Waterlinieroute wordt de vierde LF-icoonroute, en tegelijkertijd de eerste volledig nieuwe LF-icoonroute. Ga voor meer informatie naar NEDERLAND FIETSLAND.

Lees ook: LF-routes op de schop

Fort Waver aan de nieuwe LF Waterlinieroute

Beeldmerk van de LF Waterlinieroute

Nieuwe icoonfietsroutes België

Ook België pakt lekker door met de lancering van drie icoonfietsroutes. Na de opening van de Kustroute in het najaar van 2020 zijn er nu ook de Frontroute 14-18, de Schelderoute en de Kempenroute. De nieuwe lange-afstands-fietsroutes maken deel uit van de acht thematische belevingsroutes die de klassieke LF-routes in Vlaanderen vervangen. De trajecten zijn met zorg uitgestippeld en liggen op het fietsknooppuntennetwerk. Ze zijn in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe en uniforme borden.

Lees ook: Vlaamse Kustroute eerste van acht icoonfietsroutes

De Frontroute 14-18

De Frontroute 14-18 start in Nieuwpoort of in Mesen en is 100 kilometer lang. De route neemt je als fietser op sleeptouw door het compleet vernielde en heropgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’. Je laveert er aan weerskanten van de door herdenkingsbomen gemarkeerde Duitse en geallieerde frontlijnen en begrijpt de militair-strategische betekenis van het landschap in oorlogstijd. Al fietsend ontdek je de chronologie van de krijgsverrichtingen, kom je oog in oog te staan met bunkers en dug-outs, ontdek je loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels en kun je de stilte proeven op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen.

icoonfietsroute

Oog in oog met het verleden op de Frontroute 14-18

De Schelderoute

De Schelderoute van 180 kilometer heeft de machtige Schelderivier als ‘blauwe draad’. De meerdaagse start op de grens van West-Vlaanderen met Henegouwen, in Spiere-Helkijn. Via Oudenaarde volgt ze de loop van de Boven-Schelde tot ze in Gent de oevers van de Zee-Schelde vervoegt richting Antwerpen. De ambitie is er om – naar het voorbeeld van de internationale Maasfietsroute – de Schelderoute door te trekken over de grenzen richting bron in Frankrijk en richting monding in Nederland. In de korte doortocht door West-Vlaanderen ontdekt de fietser de natte en natuurrijke Scheldemeersen met zijn oude Scheldearmen. Vervolgens bereikt de Schelderoute Oost-Vlaanderen, waar ze zich kronkelend een weg baant door de Vlaamse Ardennen, de Leiestreek, het Scheldeland en het Waasland.

icoonfietsroutes

Terrasje pakken in Oudenaarde als het kan

icoonfietsroute

Lekker uitzicht!

icoonfietsroute

De Kempenroute

De Kempenroute start in Maasmechelen of in Antwerpen en telt 203 kilometer. Op de route veel natuur van de Kempense Meren tot de Antitankgracht. Een heel afwisselend landschap. Een echte vakantie wordt het als je je fietstrip afwisselt met een kanotochtje op de Kleine Nete of extra actie in De Hoge Rielen of De Lilse Bergen. Ten slotte heel wat ‘selfieplekjes’, bijvoorbeeld bovenop de Sas4-Toren bij een kruispunt van kanalen. Kortom, stof te over om herinneringen te komen maken in de Kempen.

Op de voorlopige portaalwebsite VLAANDEREN MET DE FIETS vind je meer informatie.

icoonfietsroute

Genieten van de natuur in en om De Kempen

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.