Zadelpijn? Niet fijn! De oplossing begint met meten

1

Herken je dat? Ben je een lekker stuk aan het fietsen, krijg je last van je zitvlak. Of erger nog, na een lange dag in het zadel voelt het alsof je de volgende dag liever niet wil opstappen wat dat gebied betreft. Gelukkig is het mogelijk om een goed passend zadel te vinden en daarmee klachten te voorkomen.

zadelpijn

Cruciaal: de juiste zadelbreedte!

Zadelpijn vs. zadelfijn

90 procent van de fietsers heeft wel eens last van zadelpijn. En 92 procent van de mannen klaagt af en toe over een doof gevoel in de edele delen. Veel voorkomende zadelklachten zijn een slapend of tintelend gevoel, pijn aan het staartbeen, pijn aan het schaambeen, pijn aan de zitbotten, lage rugpijn en problemen met de prostaat. De oorzaak is tweeledig. Allereerst lopen meer dan de helft van de spinale zenuwen door of voorbij je bekken. En waar zenuwen zijn, ligt pijn op de loer. En dan is er nog het zadel zelf.

Soms is er niets aan de hand en moeten je zitbotjes gewoon nog even wennen aan je nieuwe zadel. Maar als de pijn blijft, is er meer aan de hand. Zadelpijn krijg je als je zadel te smal of te zacht is, of een verkeerde vorm heeft. Het zadel kan ook je rug te veel fixeren. Fietsen worden steevast geleverd met een standaard zadel, en dan moet je maar net geluk hebben dat deze maat jou past. Is dat niet zo? Dan kan een goed aangemeten zadel een hoop fietsleed voorkomen of genezen.

Verschillende zadelbreedtes

Wat het perfecte zadel is? Dat ervaart iedere fietser anders, want niemand is hetzelfde. Belangrijk is dat
al je zitbotjes goed op het zadel passen. En die moet weer passen bij de fiets waar hij op gemonteerd wordt. Een stadsfiets vraagt nu eenmaal om een ander soort zadel dan een racefiets of een mountainbike. Het sleutelwoord bij het ontwerpen van goede zadels is ergonomie. Iets waar het Duitse merk SQlab zich in heeft gespecialiseerd.

In 2002 ontwikkelde het in samenwerking met de Universiteit van Frankfurt een manier om de afstand tussen de zitbotjes te meten. Die methode maakt het mogelijk om zadels in verschillende breedtes te ontwerpen, die de zitbotjes van allerlei soorten rijders volledig ondersteunen. Het is dan ook heel waarschijnlijk dat het merk een  zadel heeft dat bij jou past.

zadelpijn

Kijk, zo ziet dat er uit: verschillende zadelbreedtes

Om achter de correcte maat te komen, kun je een zadel­meting laten doen bij een SQlab-specialist in de buurt. Na deze meting weet je exact welke maat je nodig hebt. Zelf meten kan ook. Op de website van SQLAB bestel je voor 10 euro een meetsetje om in alle rust thuis aan de slag te gaan. Als je nadien besluit om een zadel te kopen in de SQlab-webshop, krijg je die 10 euro weer terug als korting. Na het bestellen van de zadelmeting ontvang je de kortingscode alvast via de post bij je bestelling.

Natuurlijke positie

Heb je geen last van zadelpijn maar wel van afgeknelde zenuwen in de vingers, een zere nek of vermoeide polsen? Naast een hele reeks zadels biedt SQlab ook handvatten in verschillende maten. De handvatten geven extra ondersteuning aan de polsen en zorgen ervoor dat je handen vanzelf in een natuurlijke positie op het stuur rusten. Ook deze zijn in verschillende maten te krijgen. Met behulp van een (gratis te downloaden) handmeting kom je er snel achter welke maat handvat past bij jouw handen.

Fiets langs bij de dichtstbijzijnde SQlab-fietsspecialist bij jou in de buurt. Of bekijk de zadels, handvatten en andere ergonomische producten op SQLAB

Lees ook: Fietszadel kopen: hoe kies je een passend exemplaar?

zadelpijn

Ergonomisch gevormd!

Deel.

Over de auteur

1 reactie

  1. Natuurlijk is een goed zadel onontbeerlijk, maar dan nog kun je goed last van je zitvlak krijgen. Ik mis in dit verhaal eigenlijk nog het onderdeel van tactisch rijden. Geregeld even van het zadel af komen om de bloeddoorstroming te bevorderen. Dat neemt het lamme gevoel in het zitvlak ook weg. Je kunt ook gerust een stukje staande fietsen als je toch wilt blijven rijden.
    Uit ervaring weet ik dat de meeste mensen te lang op één plek op het zadel blijven zitten. Op mijn fietstocht naar Vilnius zat ik enkele malen wel 12 uur op de fiets zonder last te hebben. Het is ook een kwestie van training en ook de juiste tactiek gebruiken.