Fietszadel kopen? Zo doe je dat

7

Zoveel mensen, zoveel zitwensen. En hoe meer kilometers je fietst, des te belangrijker het is dat je een passend zadel hebt dat goed voegt. Ga je een fietszadel kopen? Dan heb je een ruime keus. De kunst is de juiste match te vinden. Deze tips helpen daarbij. Heb jij nog een goed advies? Laat het weten!

Hoe meer kilometers je maakt, hoe belangrijker het zadel

Fietszadel kopen? Hier let je op

Zitbotjes
Meet de afstand tussen je zitbotjes.* Dit kun je zelf doen door een plaatje golfkarton op een harde vlakke stoel te leggen en daarop te gaan zitten, rechtop. Als je een beetje heen en weer wiebelt, krijg je een afdruk van je zitbotjes en kun je de afstand daartussen meten – van hart tot hart. Eventueel kun je met krijt de afdruk nog duidelijker maken. De afstand meet je in millimeters. Nu heb je de belangrijkste maat voor je zadel, namelijk de ideale zadelbreedte.

Zit je heel diep, zoals op een racefiets dan heb je die breedte nodig voor je zadel. Want hoe sportiever de zit, hoe smaller het zadel dat je nodig hebt. Dit komt doordat je bekken kantelt wanneer je meer voorover zit. Hierdoor veranderen de drukpunten en wordt het raakoppervlak smaller. Onderstaande afbeelding toont hoe je fietshouding de stand van je zitbotjes beïnvloedt. Zit je kaarsrecht, zoals op een stadsfiets, dan moet je circa vier tot vijf centimeter bij je zadelmaat optellen. Alles ertussen moet je schatten.

* De afstand tussen je zitbotjes kun je ook laten opmeten door een specialist of bij een goede fietszaak. Zie ook het blokje FIETSMETING hieronder.

Zithouding
Wat is jouw zithouding? Ben je een sportieve fietser die wat voorovergebogen over je stuur zit? Of zit je rechtop? Bij een meer voorovergebogen houding komt er ook druk op je armen en wordt je gewicht meer verdeeld. Hoe rechterop, hoe meer druk op je zitbotjes. Dan is een breder zadel prettiger.

Hardheid & materiaal
Wil je een hard of een zacht zadel? Synthetisch, met gel of van leer? Een zacht zadel voelt in de winkel vaak prettig, maar op eenlangere fietstocht is een stevig zadel voor de meeste mensen fijner. Gel en sommige kunststoffen kunnen wat meer gaan broeien. Er zijn hele fietsende volksstammen die zweren bij een
lederen fietszadel. Dit moet je echter wel flink wat kilometers ‘infietsen’.

Fietszadel kopen_ Zo doe je dat

Wat is jouw zithouding? Rechtop of meer voorovergebogen?

Klachten?
Man of vrouw, klachten of niet? Lange tijd was een zadel een zadel, tot de dameszadels op de markt kwamen. Die zijn breder en hebben vaak een kortere punt. Voor sommige vrouwen is een vrouwenzadel dé oplossing. Bij oudere heren zijn prostaatproblemen vaak een aanleiding om minder te fietsen. Voor hen kunnen zadels met een uitsparing soelaas bieden.

Probeer het uit
Als een zadel nauw luistert voor jou, probeer er dan zo veel mogelijk uit. Zoek een fietsenwinkel waar dat kan. En vraag advies. Heb je eenmaal een zadel, dan is goed afstellen belangrijk, zowel qua hoogte als de mate waarin het naar voren of naar achteren staat. Ook de ‘tilt’ – de hoek- is van belang.

Lees ook: Lifehacks voor fietsen – zadel & kleine waterpas

Wat is jouw ervaring?
We horen het graag als jij nog een slimme tip of goede raad hebt met betrekking tot fietszadels! Hoe ben jij bijvoorbeeld bij je ultieme zadel terecht gekomen? Reageer hieronder!

Fietsmeting & e-bikezadel

FIETSMETING
Fiets je veel of wil je veel fietsen, maar lukt het je niet om een prettig zadel te vinden? Zit je sowieso eigenlijk niet zo lekker of krijg je na langere tochten last van het een of ander? Overweeg een fietsmeting. Gebruikelijk in de wielerwereld, maar ook goed mogelijk voor andere fietsers. Google op ‘fietsmeting’ en informeer of een bedrijf in de buurt je kan helpen.

ZADELS VOOR E-BIKES?
Sommige zadels worden aangeprezen als e-bike-zadel. Deze zijn vaak iets breder en steviger. heb je een speciaal zadel nodig voor een e-bike? Kees Bakker, consumentenvoorlichter van de Fietsersbond: “Op zich zit je op een e-bike niet anders dan op een gewone fiets. Wel is het zo dat op een gewone fiets de druk op je zadel minder kan zijn. Je duwt met meer kracht op de pedalen en je drukt jezelf zo wat uit het zadel. Op een e-bike zit je wellicht iets rechterop. Dus je hebt geen specifiek zadel nodig. Maar wellicht wel een ander zadel dan je op je gewone fiets, omdat je anders zit op je e-bike.

Tekst: Karin Broer

Deel.

Over de auteur

7 reacties

  1. Fietszadel
    Al twee jaar heb ik een zadel, aangemeten bij een fietsenwinkel in Oene. Perfect!!! Ze meten je zitbotjes op op een gelbankje en geven de juiste breedte voor je zadel. Nooit meer zadelpijn gehad. Fiets elke week 100 tot 140 km op mijn E-bike. Joke

  2. Ik heb al jaren problemen met fietszadels, maar in het voorjaar 2018 -ná een fietsvakantie- ontdekte ik bij Lidl een zadel dat opgepompt kon worden! Dit bleek het ‘ei van Columbus’! Maar als je veel fietst slijt het natuurlijk ook weer: aan de punt zowel links als rechts was er een beschadiging, die ik eerst een paar maal afplakte met heel sterk plakband, maar op den duur hielp dit niet. Op de site van Lidl gekeken of er nog eenzelfde zadel was, maar nee, helaas. Daarom een ander zadel gekocht (wel weer bij Lidl) -dat nota bene verwarmd kan worden- en dat door de fietsenmaker op mijn fiets laten zetten. Helaas is dit het niet… Bij de fietsenmaker mocht ik een aantal zadels uitproberen, maar ik heb helaas nog geen redelijk alternatief gevonden, dus het ‘verwarmbare’ zadel zit er nog op.

  3. Hallo,
    In de tekst die jullie geven voor het meten van de afstand tussen de zitbotjes heb ik een vraag:
    -in de tekst staat meet de afstand tussen de zitbotjes in millimeters.
    -dan staat er vervolgens als je een rechtop houding hebt op je fiets tel er dan 4 tot 5 centimeter bij op,
    Dit is een beetje verwarrend want dan kom je wel op een heel breed zadel uit.
    Volgens mij is een zadel van 18 cm een breed zadel.

  4. Staat er niet een schrijffout in de eerste alinea (zithouding)? Het lijkt mij sterk dat je 4 tot 5 cm moet optellen bij een keer rechte zithouding. Ik denk dat dit 4 tot 5 mm moet zijn.

  5. Redactie FietsActief op

    Het meten van de afstand tussen de zitbotjes gaat inderdaad in millimeter en is daarmee vrij precies. Stel dat de afstand 13,3 millimeter is – dan is dat je leidraad voor als je diep zit en een racezadel nodig hebt. Zit je helemaal rechtop dan tel je er inderdaad circa 4 tot 5 centimeter bij op. Zie ook de aanpassing in de tekst over de invloed van je zithouding op de stand van je zitbotjes.

  6. Redactie FietsActief op

    Het is geen schrijffout. Het idee is inderdaad dat als je helemaal rechtop zit, je een circa 4 tot 5 centimeter breder zadel nodig hebt. Is wel even zoeken en passen.

  7. Ruud Winter op

    Een afstand tussen de zitbotjes van 13,3 millimeter lijkt me alleen niet helemaal normaal voor een gemiddelde volwassene. Zelf rij ik overigens ook op mijn Batavus Dinsdag met een standaard racezadel (in combinatie met een ligstuur) naar mijn werk , een afstand van 15km enkele reis. Bevalt goed, maar bij een afstand van 50 km krijg ik toch nog wat last van zadelpijn, dus ik zal toch nog maar even het zadel gaan finetunen met de gegeven tips.