Fietszadel kopen: hoe kies je een passend exemplaar?

0

Zoveel mensen, zoveel achterwerkwensen. En hoe meer kilometers je fietst, des te belangrijker het is dat je een passend zadel hebt dat goed zit. Ga je een fietszadel kopen? Dan heb je een ruime keus. De kunst is de juiste match te vinden. Deze tips helpen daarbij. Heb jij nog een goed advies? Laat het weten!

fietszadel kopen

Hoe meer kilometers je maakt, hoe belangrijker het zadel

Fietszadel kopen? Hier let je op

Zitbotjes
Meet de afstand tussen je zitbotjes. Dit doe je door een plaatje golfkarton op een harde vlakke stoel te leggen en daarop te gaan zitten, rechtop. Als je een beetje heen en weer wiebelt, krijg je een afdruk van je zitbotjes en kun je de afstand daartussen meten – van hart tot hart. Eventueel kun je met krijt de afdruk nog duidelijker maken. De afstand meet je in millimeters. Nu heb je de belangrijkste maat voor je zadel, namelijk de ideale zadelbreedte. Zit je heel diep, zoals op een racefiets dan heb je die breedte nodig voor je zadel. Zit je kaarsrecht, zoals op een stadsfiets dan moet je vier tot vijf centimeter erbij op tellen. Alles ertussen moet je schatten.

Zithouding
Wat is jouw zithouding? Ben je een sportieve fietser die wat voorovergebogen over je stuur zit? Of zit je rechtop? Bij een meer voorovergebogen houding komt er ook druk op je armen en wordt je gewicht meer verdeeld. Hoe rechterop, hoe meer druk op je zitbotjes. Dan is een breder zadel prettiger.

Hardheid & materiaal
Wil je een hard of een zacht zadel? Synthetisch, met gel of van leer? Een zacht zadel voelt in de winkel vaak prettig, maar op eenlangere fietstocht is een stevig zadel voor de meeste mensen fijner. Gel en sommige kunststoffen kunnen wat meer gaan broeien. Er zijn hele fietsende volksstammen die zweren bij een
lederen fietszadel. Dit moet je echter wel flink wat kilometers ‘infietsen’.

fietszadel kopen

Zoveel wensen, zoveel zadels

Klachten?
Man of vrouw, klachten of niet? Lange tijd was een zadel een zadel, tot de dameszadels op de markt kwamen. Die zijn breder en hebben vaak een kortere punt. Voor sommige vrouwen is een vrouwenzadel dé oplossing. Bij oudere heren zijn prostaatproblemen vaak een aanleiding om minder te fietsen. Voor hen kunnen zadels met een uitsparing soelaas bieden.

Probeer het uit
Als een zadel nauw luistert voor jou, probeer er dan zo veel mogelijk uit. Zoek een fietsenwinkel waar dat kan. En vraag advies. Heb je eenmaal een zadel, dan is goed afstellen belangrijk, zowel qua hoogte als de mate waarin het naar voren of naar achteren staat. Ook de ‘tilt’ – de hoek- is van belang.

Wat is jouw ervaring?
We horen het graag als jij nog een slimme tip of goede raad hebt met betrekking tot fietszadels! Hoe ben jij bijvoorbeeld bij je ultieme zadel terecht gekomen? Reageer hieronder!

Fietsmeting & e-bikezadel

FIETSMETING
Fiets je veel of wil je veel fietsen, maar lukt het je niet om een prettig zadel te vinden? Zit je sowieso eigenlijk niet zo lekker of krijg je na langere tochten last van het een of ander? Overweeg een fietsmeting. Gebruikelijk in de wielerwereld, maar ook goed mogelijk voor andere fietsers. Google op ‘fietsmeting’ en informeer of een bedrijf in de buurt je kan helpen.

ZADELS VOOR E-BIKES?
Sommige zadels worden aangeprezen als e-bike-zadel. Deze zijn vaak iets breder en steviger. heb je een speciaal zadel nodig voor een e-bike? Kees Bakker, consumentenvoorlichter van de Fietsersbond: “Op zich zit je op een e-bike niet anders dan op een gewone fiets. Wel is het zo dat op een gewone fiets de druk op je zadel minder kan zijn. Je duwt met meer kracht op de pedalen en je drukt jezelf zo wat uit het zadel. Op een e-bike zit je wellicht iets rechterop. Dus je hebt geen specifiek zadel nodig. Maar wellicht wel een ander zadel dan je op je gewone fiets, omdat je anders zit op je e-bike.

Deel.

Over de auteur

Geef je reactie