Fietsbroek met zeem kopen? Hier let je op

0

Ben je van plan om een fietsbroek met zeem te kopen, of twijfel je daarover? We zetten het een en ander op een rij en noemen 4 zaken om op te letten bij aanschaf.

Fietsbroek met zeem alleen voor snelle wielrenners? Welnee!

Fietsbroek met zeem

Allereerst: koop je een fietsbroek met een zeem dan hoeft dat niet te betekenen dat je in zo’n strak broekie gaat rondpeddelen. Sommige mensen voelen zich daar oncomfortabel bij. Daarom zijn er talloze dubbel laags modellen op de markt: een binnenbroek met zeem waarboven je een al dan niet bijpassende (korte) broek overheen draagt. In alle gevallen is het echter goed om op de volgende zaken te letten als je een fietsbroek met zeem wilt aanschaffen. Want met de juiste broek zit je zachter, langer en lekkerder op de fiets. Een verkeerd zittend exemplaar kan juist voor klachten zorgen.

Koop als vrouw een fietsbroek met zeem voor vrouwen

Hier let je op

 • Het juiste model
  Koop als vrouw een fietsbroek met zeem voor vrouwen en als man een fietsbroek met zeem voor mannen. De zemen in deze broeken zijn namelijk aangepast op de verschillende anatomie. Vrouwen en mannen hebben een andere bekkenstand. Zo staat het bekken van vrouwen verder naar buiten en staat de zitbotten doorgaans wat verder uit elkaar. Daarom is een vrouwenzeem aan de achterkant breder dan die van een herenzeem.
 • De juiste pasvorm
  Let erop dat je de juiste maat koopt. Dat kan soms een puzzel zijn, want je wil dat de broekspijpen niet té strak of te los rond je benen zitten. Idem dito voor het elastiek bij je middel (broeken met bretels lossen dit probleem direct op) en ook de algehele pasvorm moet niet te strak of te los zijn. Probeer daarom verschillende modellen. Daarbij heeft rondlopen niet zoveel zin, daar zijn ze niet voor gemaakt. Neem een fietspositie aan en bekijk wat de broek doet bij die houding.

Wist je dat..?
Hier is nog wel eens verwarring over, maar het idee is dat je een fietsbroek met zeem direct op de huid draagt. Dus zonder ander ondergoed eronder. Dat gaat alleen maar knellen en zit ongemakkelijk. Dit betekent uiteraard ook dat je je fietsbroek na ieder gebruik wast. Doe dit overigens zonder wasverzachter en stop de fietsbroek niet in de droger

 • Kwaliteit van de zeem
  Een lastige want je kunt niet meteen zien hoe goed een zeem nou eigenlijk is. Daarvoor moet je een afgaan op andere gebruikerservaringen, de mening van vakmensen, en goed bekijken hoe je vindt dat de zeem aanvoelt en hoe dik, dun, flexibel, zacht en ademend deze is. In ieder geval wordt bij een kwalitatief goede zeem vocht en zweet goed afgevoerd. Ook moet de zeem goed aansluiten op het lichaam en zeker niet schuren.
 • Kwaliteit van de fietsbroek
  De meeste fietsbroeken zijn gemaakt van lycra. Dit is een heel rekbare stof en daarom ook comfortabel. Toch is er verschil in kwaliteit. Duurdere fietsbroeken slijten bijvoorbeeld minder snel en zijn eerder wind- en waterdicht dan de goedkopere varianten – relevant als je er geen broek boven draagt. Ook qua afwerking is het vaak zo dat een wat duurdere broek platte naden heeft of dat deze helemaal weggewerkt zijn zodat ze niet kunnen irriteren.

Tot slot: om in de rubriek Proefrit accessoires van FietsActief nummer 2/3 2021 namen we deze Gonso Arico shorts onder de loep. Lees het HIER

En in de rubriek Proefrit accessoires van FietsActief nummer 2/3 2022 testten we deze Gonso Sitivo fietsbroeken. Lees het HIER

Handig: voor iedere zithouding een andere fietsbroek met zeem. Dat is het idee van de Gonso Sitivo fietsbroeken.

 

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.