Gonso Sitivo fietsbroek Proefrit

0

In samenwerking met Gonso

FietsActief test niet alleen fietsen in de rubriek Proefrit, ook fietsaccessoires nemen we onder de loep – van trapper tot tandwiel. Zo test freelance medewerker Hans Becking de Gonso Sitivo fietsbroek : ‘Na een aantal ritjes van een uur of vier ben ik aangenaam verrast door het comfort‘.

Gonso Sitivo

Een serie fietsbroeken met zeem die je kiest naar gelang je zithouding? Die was er nog niet

Gonso Sitivo fietsbroek

Een serie fietsbroeken met zeem die je kiest naar gelang je zithouding? Die was er nog niet. Gonso innoveert dan ook met het nieuwe Sitivo-concept. We testen twee varianten en zijn aangenaam verrast.

In 1979 mocht de baas van Gonso, Hans Gonser, vanwege artrose alleen nog op een hometrainer fietsen. Door het ongemak van het zadel besloot hij om in zijn atelier een stuk leer in zijn broek te naaien. Sindsdien is het Duitse merk Gonso fietsbroeken blijven ontwikkelen om fietsen zo comfortabel mogelijk te maken. De laatste noviteit van het merk is het Sitivo-gamma: fietsbroeken waarbij je al naar gelang je zitpositie kiest uit één van drie zeemtypes.

De voordelen van een fietsbroek

Voor ik inga op deze nieuwe Gonso-broeken, deel ik graag nog de voordelen van een fietsbroek met zeem. Een daarvan is dat deze zo min mogelijk naden heeft. De gebruikte naden zijn bovendien plat gestikt om irritatie of wrijving te voorkomen. Nog een voordeel is dat de stof tamelijk strak rond je zitvlak en bovenbenen zit, zodat er een lichte compressie ontstaat waardoor je stabieler op de fiets zit. De fietszeem zelf maakt langere ritten stukken comfortabeler. Het verdeelt de druk van het zadel en absorbeert schokken. Daarnaast is misschien wel het grootste voordeel dat een fietszeem zweet opneemt en afvoert, zodat je zitvlak droog blijft. Kortom, het fietsen wordt er aangenamer door.

Gonso Sitivo fietsbroek

Een fietszeem maakt langere ritten stukken comfortabeler. Het verdeelt de druk van het zadel en absorbeert schokken

Wie van de drie?

Gonso gebruikte alle opgebouwde expertise voor de Sitivo-lijn en concludeerde dat de fietspositie de grootste impact heeft op het zeemontwerp. Mensen die rechtop zitten oefenen een andere druk uit op het zadel dan fietsers die sportief, diep gebogen zitten. Zit je rechtop, dan is er meer druk op de zitbotten. Voorover fietsen creëert meer druk voorop het zadel. Gonso maakte voor drie zithoudingen – rechtop, schuin voorover en diep voorover gebogen – een zeemvariant. Uiteraard met voor mannen en vrouwen een specifiek ontwerp. Ook zijn de zeemmaten aangepast aan de maat van de broek.

Ons testoordeel

Tijd om te testen. Gonso laat me twee broeken met bretels uitproberen, de bib. Nieuwsgierig als ik ben, vraag ik hetzelfde exemplaar aan, maar wel eentje met een blauwe zeem (rechtop) en een met een rode (diepe zit). De rek en de pasvorm van de stof, gerecycled polyamide garen, zijn prima en de bretels trekken nergens. Geen opvallend design, maar gewoon een fietsbroek met extra zichtbaarheid door reflectie rond de broekspijpen.

Als ik de zeemvellen met elkaar vergelijk, zie ik niet direct grote verschillen, dus kruip ik meteen op de rollerbank. Binnenshuis op een rollerbank zweet je meer en zijn de verschillen beter voelbaar. Ik heb een erg diepe zit en verbaas me over het hoge comfort van de rode, dunne zeem. Deze verdeelt de druk mooi gelijk. Ik verwissel de rode voor de blauwe zeem en bijna automatisch ga ik rechtop zitten. Hij is voelbaar zachter en de dikkere achterkant ontlast mijn zitbotten.

Lees ook: Fietszadel kopen? Zo doe je dat

Aangenaam verrast

Na een aantal langere ritjes van een uur of vier ben ik aangenaam verrast door het comfort van deze zeemvellen. De prijs-kwaliteitverhouding van het Sitivo-gamma is zeer goed. Voor de geteste broeken met bretels betaal je net geen 100 euro per stuk. Door het comfort dat je hiervoor terugkrijgt, is de broek het geld dubbel en dwars waard. Het enige nadeel (en tevens voordeel, want er is voor iedereen een optie) van de Sitivo-lijn is dat het gamma dusdanig groot is dat je goed moet passen en vergelijken voordat je de perfecte broek vindt voor jou. De Sitivo-fietsbroeken met een blauwe zeem zijn ideaal als je nog zonder zeem rijdt en het eens wilt proberen. Waarschijnlijk vertrek je nadien nooit meer zonder zeem.

Ga voor meer informatie naar: GONSO BIKESHORTEXPERT

Het trio zemen op een rij

Sitivo blauw
18 millimeter dik. Voor fietsers die rechtop zitten. Versteviging op de achterkant om de druk op de zitbotten te ontlasten.

Sitivo groen
16 millimeter dik. Verdeelt de druk meer over de hele zeem. Perfect voor fietsers die graag net iets meer voorover zitten.

Sitivo rood
15 millimeter dik. Geschikt voor een diepe, sportieve fietshouding. Verstevigd aan de voorkant, waar de meeste druk ontstaat.

Tekst: Hans Becking

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.