Fietsonderhoud: 5 basistips die altijd handig zijn

0

Houd je van fietsen, dan weet je hoe fijn het is als je fiets het goed doet en soepel loopt. Een beetje liefhebber doet dan ook aan fietsonderhoud en verzorgt zijn of haar karretje regelmatig. Ben je niet zo van de fietszorg, en meer van de routes kiezen of de lunch regelen, kijk dan je fietsmaatje lief aan. Misschien wil hij of zij wel deze tips toepassen voor je.

fietsonderhoud

Een beetje fiets heeft ook een beetje aandacht nodig

Fietsonderhoud

1. Schoonmaken
Het schoonmaken van je fiets met een doekje en lauwwarm water is voor echte liefhebbers van hun rijwiel en bijbehorende onderdelen een heerlijke bezigheid. Maar ook voor anderen is dit nuttig. Zo zorg je namelijk dat alle viezigheid en eventuele pekel verdwijnt. Dat scheelt roest en ellende op termijn. Daarnaast zit je met je zit met je neus op je fiets en is er meer kans dat gebreken en beginnende slijtage je opvallen.

2. Controleren
Controleer alle bewegende delen, zoals ketting, tandwielen, kabels, versnellingen, balhoofd, bracket. Functioneert alles nog? Voelt het stroef, of hoor je geluiden die niet horen? Controleer ook de remmen. Werken ze naar behoren? Heb je handremmen met remblokjes, kijk dan of die niet versleten zijn. En nu je toch bezig bent, bekijk de pedalen eens goed: zijn die nog stroef? Er gebeuren best veel ongelukken met fietsers van wie de voet van de trapper slipt. En hoe staat het met de wielen? Zit er geen slag in je wiel? Zijn alle spaken nog heel?

3. Ketting smeren
Druppel of spuit de kettingolie gelijkmatig bovenop de zijplaatjes van de ketting, terwijl je de ketting achteruit draait. Smeer zuinig. Probeer te vermijden dat je met een lap de overtollige olie er weer af moet vegen, want dan kun je ook vuil tussen de schakels drukken.

4. Banden oppompen
Heel veel mensen rijden op te zachte banden rond, dat fietst niet lekker en is ook niet goed voor band en velg. Op de zijkant van de band kun je zien wat de druk (in bar) jouw banden moet zijn. En kijk ook even goed naar slijtage: zitten er scheurtjes in de band?. En naar het profiel: is dat aanwezig genoeg?

Lees ook: Zo doe je langer met je fietsbanden

5. Voor e-bikes: accucheck
Als je je e-bike een tijd niet hebt gebruikt of de laatste tijd twijfelt aan z’n prestaties: laat de accu controleren.

Lees ook: Nieuwe accu of je oude laten opknappen?

Tip
Wil je zien hoe je een specifiek fietsonderdeel repareert of onderhoudt? Ga naar deze pagina van de ANWB voor eenvoudige ingrepen. Heb je zelf nog een gouden tip? We horen het graag: laat hieronder je reactie achter!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.