Fietsen in de winter? Zo doe je dat

0

Binnen is het warm en comfortabel, buiten niet. Of wel? Ook in in de winter kun je relatief aangenaam en veilig en op pad. Hoe je dat doet? Zo.

Fietsen in de winter

De beloning van fietsen in de winter? Minder drukte, meer uitzicht

Fietsen in de winter

1. Gewoon doen
Vanuit je warme woning kan het er buiten onaangenaam uitzien, maar meestal valt dat reuze mee. Helemaal als je eenmaal in beweging bent. Gewoon gaan dus.

2. Kleed je op het weer
Is het koud, trek dan handschoenen, goede schoenen en warme sokken aan. Een muts is zeker bij de start van je tocht prettig. Daarna warm je vaak wel op. Een thermo-ondershirt kan heel fijn zijn. Bij regen doet een goed regenpak wonderen, zeker als je het op tijd aantrekt, dus voor je nat wordt. Controleer wel of de capuchon je gezichtsveld niet blokkeert. Want als je achterom kijkt, moet je meer zien dan de binnenkant van die capuchon. Een zuidwester is soms zo gek nog niet en de meeste brildragers weten hoe handig een petje is om enig zicht te houden.

3. Check je fiets
Bij regen of gladheid zijn goede remmen, voldoende profiel op je banden of zelfs speciale winterbanden,
en stroeve pedalen nog belangrijker. Check ook je fietsverlichting. In december kan een route die een beetje tegenvalt makkelijk in het duister eindigen aan het einde van de middag.

4. Accu-aandacht
Een e-bike vraagt in de winter extra aandacht. Voor de accu geldt: bewaar hem binnen als het in de schuur kan vriezen. En laadt hem één keer in de maand op als je je e-bike niet gebruikt. Bedenk ook dat bij kou de accu wat eerder leeg is. Sommige displays van e-bikes, zeker de wat oudere, zijn gevoelig voor regen. Probeer die zo veel mogelijk droog te houden.

Lees ook: 15 goede tips voor je e-bike accu

5. Gladheid
Als het bij de start van je tocht al glad is, overweeg dan thuis te blijven. Als je toch ergens naartoe moet of dringend frisse lucht nodig hebt, neem dan maatregelen. Laat bijvoorbeeld een klein beetje lucht uit de banden lopen, dan heb je iets meer grip. En zet je zadel iets lager, zodat je eerder met je voeten bij de grond kunt. Gladheid kan ook ontstaan door regen. Berucht: groen uitgeslagen bruggetjes, putdeksels en trottoirbanden.

Lees ook: 5 tips voor fietsen bij gladheid

6. Drink
Als het koud is of regent, heb je er misschien minder behoefte aan, maar je verliest wel vocht. Neem daarom bijvoorbeeld warme thee mee in een thermoskan als je water te koud vindt. Pauzeer je op een bankje, dan is een plastic tas handig om op te zitten.

7. Routestrategie
Houd bij je routekeuze rekening met de omstandigheden. Plan een korter rondje als het er erg uitdagend uitziet en houd rekening met de wind. Kies bijvoorbeeld een beschutte route in het bos. Of ga eerst tegen de wind in en kom fluitend terug. Lekker winterfietsen!

Tekst: Karin Broer

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.