Fietsen door de sneeuw en bij gladheid? 5 tips

0

Moet of wil je toch het zadel op bij winters weer? Dan kan het geen kwaad om te weten wat je zelf kunt doen om veilig van a naar b te komen. Je gemeente strooit en veegt natuurlijk kwistig – en iedere gemeente doet dat anders – maar zelf kun je ook wat trucjes toepassen. Vijf tips voor fietsen door de sneeuw en bij gladheid.

Fietsen door sneeuw

Stap 1: je fiets uitgraven…

Fietsen door de sneeuw en bij gladheid

Door te weten wat je zelf kunt doen, stap je zekerder op. Da’s ook niet onbelangrijk. Want onzeker je fiets opstappen, te langzaam rijden en/of je stuur verkrampt vasthouden, kunnen het recept zijn voor een valpartij. Daarom deze 5 eenvoudige tips.

1. BANDENSPANNING
Normaal is het advies je bandenspanning goed op orde te hebben, maar bij gladheid en/of sneeuw rijd je beter met wat minder bandenspanning. Zorg er dus voor dat er iets minder lucht in je banden zit en ze zo wat zachter zijn. Dan heb je meer grip op de ondergrond.

2. ZADELHOOGTE
Zet je zadel een tikje lager. Zo kun je makkelijker met je voeten bij de grond kunt voor snelle steun.

3. WEGDEK
Let op het wegdek, voor zover je het kunt zien: putdeksels, markeringen, rails of de berm zijn vaak gladder.

4. ANDERE WEGGEBRUIKERS
Bedenk dat ook andere wegebruikers last hebben van gladheid. Ze zijn daardoor minder voorspelbaar en kunnen een langere remweg hebben. Houd hier rekening mee.

5. WINTERBANDEN
Ook voor fietsen bestaan winterbanden. De investering waard als je ’s winters veel blijft rijden. Deze MARATHON WINTER PLUS banden van Schwalbe bijvoorbeeld. Winterbanden werken het beste bij een lage bandenspanning.

BONUSTIPS
– Zie je door de vlokken het pad niet meer? Voelt de ondergrond onveilig? Je kunt altijd nog afstappen!
– Ontspan! Soms doet je vrees om te vallen meer kwaad dan goed…

 

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.