Selle Royal Scientia zadel Proefrit

0

Technisch redacteur Menno Grootjans test niet alleen fietsen met zijn rubriek Proefrit, ook fietsaccessoires neemt hij onder de loep – van trapper tot tandwiel. Dit Selle Royal Scientia zadel bijvoorbeeld: ‘Het comfort is lekker hoog’.

Selle Royal Scientia

‘Je zit nooit wiebelig’

Selle Royal Scientia

Ga je op zoek naar een nieuw zadel bij het bekende, Italiaanse Selle Royal dan struikel je over het aantal modellen. Van slanke exemplaren tot heel brede, en van vintage tot heel modern. Een aparte reeks is de Scientia-lijn. Wel negen varianten zijn er gerangschikt in soort A, M en R en in 1, 2, en 3. Zo heb je dan bijvoorbeeld de A1, A2 en A3. Ik probeerde de A2 hierboven. Nee, het is dus geen snelweg tussen Amsterdam en Maastricht, maar echt een zadel.

Selle Royal Scientia

Het lijkt wel een pagina uit het grote boek van Harry Potter

A, M en R?

Even zoeken in google en je ziet dat Scientia zoveel betekent als wetenschap. Dat wordt duidelijk als je de kartonnen kaart waarop het Scientia-zadel bevestigd zit, omdraait: het lijkt wel een pagina uit het grote boek van Harry Potter. De reeks is dan ook ontwikkeld in samenwerking met de Deutsche Sporthochschule Köln. Spit je deze kaart door, dan begint het licht je te dagen.

Ga je voor een Scientia dan wil je eerst je zitpositie helder hebben. Hoe zit je op je fiets? Is dat A(tletic), M(oderate) of R(elax)? Respectievelijk: zit je in een hoek van circa 45, 60 of 90 graden? Heb je jezelf ingedeeld in A, M of R, dan moet je nog de afstand tussen je zitbotjes bepalen. Aan de hand daarvan kies je voor optie 1 (minder dan 11 centimeter tussen de botjes), optie 2 (tussen 11 en 13 cm afstand) en optie 3 (meer dan 13 centimeter afstand). Respectievelijk: small, medium en large. Zo komt Selle Royal tot negen Scientia- varianten.

Selle Royal Scientia

Zijaanzicht van de Selle Royal Scientia A2

Mijn A2

Mijn Athletic met een 2 is 289 mm lang, 144 mm breed en weegt 390 gram. Het heeft een kunststof dek, met inkeping midden op het zadel, daaronder een ‘3D skin gel’-vulling en de ingenieuze ‘curva suspension’. De stalen rails van het zadel zitten middels een kunststof radius aan het zadel en door de gebogen vorm veert het zadel. Vering dus!

Selle Royal Scientia

Onderaanzicht van de A2. Duidelijk te zien: hoe de rails bevestigd zijn om vering te creëren.

‘Het comfort is lekker hoog’

Maar dan de hamvraag: hoe zit het zadel? Het comfort is lekker hoog. Net hard genoeg en de vering doet alleen zijn werk als het moet. Je zit nooit wiebelig. De gel? Ook fijn, maar voor mij zou het ook wat minder mogen. Een prima zadel, zeker op een gewone hybride of e-bike. Maar dat komt deels doordat ik gewend ben aan racefietsen; ik ben een A en kan daarom niet spreken voor iemand die M of R is of nodig heeft.

Ga daarom altijd naar een specialist en vraag of je eens een paar kilometer op een proefzadel kan rijden. Ik ben er wel van overtuigd dat als je de stappen volgt die Selle Royal aanbiedt, je tot een uitgewogen keuze komt.

De Selle Royal Scientia A2 kost € 79,90 en vind je op de website van SELLE ROYAL.
Meer weten over over de samenwerking met de Deutsche Sporthochschule: LEES PDF

Lees ook: Fietszadel kiezen & zo meet je de afstand tussen je zitbotjes

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.