Inspiratie: fietsen door het verrassende Paderborner Land

0

Op nog geen twee uur rijden van de oostgrens ligt in het midden in Westfalen het Paderborner Land. Wie in deze roerige tijd inspiratie op wil doen voor een fietsvakantie net over de grens, moet zeker het Paderborner Land aan het lijstje toevoegen. In deze gevarieerde vakantieregio vind je levendige steden en landschappen, een rijke geschiedenis en verrassende bezienswaardigheden. En sinds kort een nieuwe fietsroute!

Wil je alle toeristische attracties van de fietsregio Paderborner Land meepikken in één fietsvakantie, kies dan voor de Paderborner Land Route. De Paderborner Land Route is een van de 35 beste fietsroutes van Duitsland.  De route ontving onlangs opnieuw drie kwaliteitssterren van de Duitse Fietsersbond. De populaire rondweg is 245 kilometer lang. De zes verschillende etappes nemen je mee door de contrastrijke landschapen van de Senne, het Sauerland, het Teutoburgerwoud en het Eggegebergte. De Paderborner hoogvlakte wordt gekenmerkt door statige beukenbossen en uitgestrekte vlaktes. De bronnen van de Ems, het klooster Dalheim en de Paderborner kathedraal, zijn maar enkele van de hoogtepunten die je onderweg tegenkomt. Hoogtepunt van de route is Paderborn zelf, een moderne, waterrijke stad met een rijke historie. Als je de tijd hebt, moet je zeker het grootste computermuseum ter wereld, het HeinzNixdorf Museumsform, de Paderborner Dom en de bron van de Pader bezoeken. Naast Paderborn zijn ook de wat kleinere steden Büren, Delbrück en de kuuroorden Bad Lippspringe en Bad Wünnenberg een bezoek waard.

Nieuwe fietsroute: Viadukt Radweg

Tussen Paderborn en het glooiende Eggegebergte ligt het stadje Altenbeken: de plaats waar alles om treinen draait. Niet alleen is overal in deze plaats de rijke spoorweggeschiedenis voelbaar, hier bevindt zich ook het Grote Viaduct, dat met zijn 482 meter de grootste zandstenen brug van Europa is. Om deze bezienswaardigheid komt geen enkele bezoeker heen; statig troont hij tegenover het station van Altenbeken en vanaf het uitkijkplatform maak je de mooiste foto’s. ’s Avonds is het helemaal spectaculair; dan worden de 24 bogen van het viaduct prachtig verlicht. Speciaal voor fietsliefhebbers heeft het Paderborner Land een nieuwe route ontworpen: sinds eind augustus van dit jaar is er de nieuwe Viadukt Radweg, een 50 kilometer lange fietsroute die je langs alle bezienswaardige plekjes neemt. Het start- en eindpunt van deze route is het station van Altenbeken. Naast de geschiedenis van Altenbeken, leer je met de fietsroute ook het oude station van Buke en het kleine viaduct in Paderborn-Neuenbeken kennen. Ook doet de route een flinke portie natuur aan; de heuvelachtige omgeving van het Eggegebergte kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er ook langs deze route volop pauzeerplekjes met fraaie uitzichten.

   

Leuke fietsadressen in het Paderborner Land

Langs de routes vind je een ruim aanbod aan cafeetjes, restaurants, biertuinen en gezellige terrassen waardoor je uitgebreid kunt kennismaken met de verrassende Westfaalse keuken. Hier proef je de regionale specialiteiten zoals het Paderborner Landbrood en -bier en de asperges uit Delbrück. Overnachten kun je bij de een van de Bett&Bike-bedrijven, die speciaal zijn gericht op fietsers. Onderweg zijn er verschillende oplaadpunten voor e-bikes beschikbaar. Veel handige informatie over de Paderborner Land Route en de ViaduktRadweg, zoals GPS-gegevens, brochures, kaarten en accommodaties vind je op www.paderborner-land-route.de en www.paderborner-land.de. Meer weten over fietsen in het Paderborner Land? Bestel hier nummer 7 met een uitgebreid reisverhaal!

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.