Canyon Pathlite:ON 7 Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de e-bikes op een rij. Dit is de Canyon Pathlite:ON 7 e-bike: ‘Een echte doordouwer’.

Canyon Pathlite ON 7

‘Wat is die Pathlite stabiel’

Canyon Pathlite:ON 7

Het Duitse Canyon is groot geworden met racefietsen en mountainbikes die veel waar voor hun geld bieden. Canyon-fietsen bestel je direct via de website, zonder ­tussenkomst van de detailhandel. Levering gaat per koerier. Dat betekent dat Canyon ervoor moet ­zorgen dat je als klant je fiets direct bij levering in een hand­omdraai zelf klaar kunt maken voor gebruik.
Bij onze Pathlite:ON e-trekkingfiets zit dat wel goed. Vanuit de doos is hij in principe kant en klaar om in één ruk richting Santiago te rijden. Kwestie van accu controleren en even­tueel opladen, tassen aan de drager ­hangen en even­tueel extra tasjes aan de onderbuis en zadelpen. En dan? Gaan. Zelf koppelde ik er een aanhanger achter, om zo een paar dagen over de Veluwe te toeren. Helaas, geen hert gezien. Maar goh, wat is die Pathlite stabiel. En wow, wat voelt-ie stevig aan.

Een echte doordouwer

De Pathlite heeft een oversized aluminium frame, een stevige verende voorvork en een Bosch Performance Line CX-motor met een in de onderbuis ­ingebouwde 500 watt accu. In de eco-stand heb je voor zo’n 100 kilometer aan stroom – 130 als je heel zuinig bent. Schakel je naar de e-MTB- of Turbo-stand, dan haal je zo’n 60 kilometer. De 8.0 en 9.0-versie van de fiets hebben een Dual Battery-systeem, waarbij je een extra accu kunt plaatsen en zo je dag­afstand kunt vergroten.
Welke Pathlite je ook kiest: het is een echte doordouwer, niet heel geraffineerd of verfijnd. Schakelen gaat echt hoorbaar, van ‘klak’, en ook de motor klinkt door. Niet iets voor pure rustzoekers dus. Fijn zijn de krachtige schijfremmen en de Schwalbe G-One 57 millimeter banden met kleine nopjes. Daarmee heb je ook op onverharde paden voldoende grip.

Banden met kleine noppen: rolt lekker op asfalt en geeft grip op onverharde paden

Details
Bagagedrager
De bagagedrager is speciaal gemaakt voor Ortlieb-tassen. Je klikt ze zo vast. Maar er passen ook andere merken op. Het aluminium rekje, dat mooi aansluit op het aluminium spatbord, kan maximaal 25 kilo dragen.

Stuur
Rechts op het stuur zit de schakelhendel voor de elf kransjes op het achterwiel. Op het ergonomisch gevormde handvat zit een bar-end. Daarmee kun je je handen net even anders te plaatsen. Dit kan ­tintelingen voorkomen.

Achterderailleur
De Shimano Deore XT-derailleur heeft een ‘lange slag’. Dat wil zeggen dat de derailleur kransjes aan kan van maximaal 46 tandjes. Op deze Canyon zit als lichtste versnelling een 42-kransje. Het kleinste kettingblad voor is ook 42, waardoor je ‘één op één’ kunt rijden. Daarmee kom je met gemak de steilste heuvels op.

Motor
De Bosch Performance Line CX Motor is ontwikkeld voor sportieve e-MTB’s, dus met de ondersteuning zit het wel snor. Daarbij is het een betrouwbaar systeem dat veel wordt ­toegepast.

Plussen & minnen

+ pakezel
+ uitstekende onderdelen
– gehorige motor
– stuur niet op hoogte afstelbaar

De Canyon Pathlite:ON 7 e-bike kost € 3.199,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Lees ook uit de test van FietsActief 7-2020: Merida Crossway 550 hybride en de Gilbertson Crawler trekkingfiets.

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.