Gilbertson Crawler Proefrit

0

In iedere editie van FietsAcief test technisch redacteur Menno Grootjans in de rubriek Proefrit een aantal fietsen. Van e-bike tot speed pedelec tot trekkingfiets. Hier zetten we de trekkingfietsen en hybrides op een rij. Dit is de Gilbertson Crawler trekkingfiets / gravelbike: ‘Gemaakt om te gáán’.

Gilbertson Crawler

Stijlvolle, avontuurlijke fiets

Gilbertson Crawler

Als je het woord crawler door Google Translate haalt, komen de betekenissen kruippakje, regenworm en snorder (illegale taxi) langs. Het zijn allemaal termen die niet te rijmen zijn met deze fiets: de Gilbertson Crawler heeft geen snormotor en kruipen doet-ie al helemaal niet. Deze Nederlandse gravelfiets is gemaakt om te gáán. Onverharde paden of lange rechte wegen met steentjes: hij kan ze allemaal aan. Dit is namelijk een volbloed gravelfiets, gemaakt om op iedere ondergrond te kunnen rijden.

Het frame is van aluminium en titanium, de bijpassende voorvork van carbon. De fiets is er in vijf maten en is geschikt voor standaard racefietswielen en grotere 650b-mountainbikewielen. Standaard is het frame alleen voorzien van nokjes voor bidonhouders. Het is dan ook niet de bedoeling dat je hier een bagagedrager op zet: op gravelfietsen horen spe­ciale reistassen met straps, die je vastzet met klittenband en kliksluitingen. De Crawler heeft hydraulische schijfremmen en een zogenaamde 1X-aandrijving.

Stijlvol & avontuurlijk

Zo’n stijlvolle, avontuurlijke gravelfiets wordt gemaakt om zelfs onder de meest beroerde omstandigheden op onverharde paden te kunnen rijden. Om die reden is een voorderailleur weggelaten, want die verhoogt de kans op mechanische pech. Daarom heeft de Crawler maar één ­kettingblad (1X), met 11 kransjes achter.
De achterderailleur kan maximaal kransjes met 36 tandjes aan. Het aantal versnellingen is dus beperkt, en dat vraagt wel iets van je conditie: houd daar rekening mee. Veel comfort biedt een gravelfiets ook niet, maar daar is hij natuurlijk ook niet voor bedoeld. Het fijne van Gilbertson-fietsen is dat je bij de keuze voor onderdelen veel keuze hebt. Goedkoop is een titanium frame nooit, wel robuust, duurzaam en lekker eigenwijs. De Crawler is er vanaf 3199 euro.

Gilbertson Crawler

Eén kettingblad!

Details
Kabeldoorvoer
Het titanium frame heeft in de onderbuis aan de linkerzijde een ­opening voor de doorvoer van de achterremleiding. Aan de rechterzijde zit een opening voor de schakelkabel. De kabels lopen dus netjes door het frame, wat de fiets een mooie, cleane uitstraling geeft.

Gilbertson Crawler

Nette, cleane uitstraling

Italiaanse banden
Onze Crawler heeft 33 millimeter Challenge Chicane-banden met Puncture Protection Strip (PPS) ­lek­bescherming. De noppen aan de ­zij­kanten zorgen voor veel grip in de ­bochten. Doordat de Crawler lekker veel ruimte heeft bij de voor- en achtervork, kun je er nog bredere banden op zetten, als je dat prettiger vindt. Bredere banden zorgen voor meer comfort en een lagere rolweerstand.

Gilbertson Crawler

Italiaanse bandjes met grip

Lees ook: Bike-wat? Bikepacken: de trend uitgelegd

Plussen & minnen

+ titanium: altijd speciaal
+ stoer
– racestuur is niet voor iedereen
– geen nokjes voor bagagedragers

Deze Gilbertson Crawler kost € 3.599,- en is te vinden op de WEBSITE van het merk

Deel.

Over de auteur

Comments are closed.