Nieuwe fiets kopen: wat zou jij aanraden?

6

Wat is de beste tip die jij zou geven als iemand een nieuwe fiets wil kopen? Staat-ie in onze lijst hieronder? Nee? Dan horen we graag jouw gouden tip! Reageer onderaan de pagina. Ondertussen hier onze aanbevelingen. Oh ja, ga je naar een fietsenzaak, neem dan je geduld mee: het kan even – afstandelijk – aansluiten zijn.

nieuw fiets kopen

Lange rij wachtenden bij Mantel Tweewielers in Den Bosch, het loopt er storm

Nieuwe fiets kopen

Het loopt storm in fietsenland: iedereen lijkt een nieuwe fiets te willen kopen. Ideaal én veilig voor woon-werk en vakantie in eigen land. Maar waat let je op? 7 tips.

1. Wat wil je?
Een geschikte fiets vinden maak je een stuk eenvoudiger door goed te weten wat je wel en niet wil doen met je fiets. Hoe en waar wil je je fiets gebruiken? In de stad, om te toeren in het weekend, voor fietsvakanties? Voor korte afstanden of ook lange? Ga je fietsen op vlak terrein of wil je ook de heuvels in? En: wil je al het werk zelf doen? Zie ook tip 6.

2. Hoeveel wil je uitgeven?
Bepaal vooraf je budget. Of je nu online gaat zoeken of een winkel instapt. Daarmee elimineer je wellicht al veel modellen. Hoe lager je budget, hoe minder reuze de keuze. Maar dat kan een voordeel zijn!

3. Adviezen
Als je je buurman, zus of maatje om fietsadvies vraagt dan komt er doorgaans een naam uit de hoge hoed die ze van harte zouden aanbevelen. Luister daarnaar maar vraag ook door en vorm je eigen mening. Hebben betrouwbare bekenden goede ervaringen met een bepaalde dealer, neem dat dan ter harte. Want hoe complexer je (elektrische) fiets wordt, des te belangrijker de service en garantie zijn. Dan is een goede dealer goud waard.

4. Zoeken bij verschillende sites
Weet je bijvoorbeeld al dat je een e-bike wil met 8-versnellingen en een riemaandrijving dan is dat mooi. Op die zoektermen kun je bij verschillende sites zoeken. Een aanrader, want regelmatig worden websites gesteund door een beperkt aantal merken, waardoor je een gekleurd zoekresultaat krijgt.

5. Nieuwe merken
Begin je met zoeken dan kan het zijn dat je al gauw bij de bekende spelers uitkomt, zoals Gazelle, Batavus en Sparta. Prima natuurlijk. Maar weet dat er ook tientallen goede nieuwe merken zijn. Soms zijn dit submerken van de al bestaande merken, soms zijn ze helemaal nieuw. De moeite waard om ook eens te bekijken.

6. Elektrische fiets
Wil je een e-bike – een stuk duurder dan een gewone fiets – bedenk dan goed waar je deze voor wil gebruiken én of je ‘m veilig binnen kunt stallen. Er zijn inmiddels honderden soorten verkrijgbaar.  E-bikes zijn er met diverse motorsystemen: de motor in voorwiel, in achterwiel of bij de trapas. De accu zit onder de bagagedrager of op of in de onderbuis. De meest betaalbare e-bikes hebben een voorwielmotor en een accu onder de drager.

7. Maak een proefrit
Koop nooit een fiets zonder dat je een proefrit hebt gemaakt. Bij een e-bike is dit absoluut noodzakelijk. Veel merken hebben een experience center waar je alle modellen van het merk vindt én ze kunt uitproberen. Die bezoekjes betalen zich zeker uit: jij kunt je goed oriënteren en de juiste keuze maken; de plaatselijke dealer levert uiteindelijk de fiets en regelt de service en garantie.

Lees ook: E-bike kopen, 3 basistips

E-bike?
Wil je een e-bike kopen, lees dan ook deze kooptips van de Consumentenbond

Deel.

Over de auteur

6 reacties

  1. Let ook op de prijzen van onderdelen. Ooit was er in FA aandacht voor bijv de prijs van een vervangend display. Men vond € 100 erg veel geld voor een display. Ik heb nu 4 jaar een QWIC, ben nu aan mijn 3e display toe (stuk , niet gestolen) en ze kosten € 195 per stuk zonder montage. En geen coulance of garantie bij de 3e, echt niet.

  2. Wout Bakkenes op

    Als je momenteel een kwalitatief goede fiets bezit waar je op prettige wijze gebruik van maakt: Informeer bij jouw lokale fietsenmaker of je hem kan laten ombouwen tot e-bike. Als het mogelijk is (meestal) heb je daarna een betaalbare e-bike!

  3. Marcel Oonk op

    Een mooi duits merk is Stevens gebleken. Goed op elkaar afgestemde onderdelen en… “value for money”
    Plus uitstekende service hier in Zeeland:
    Van der Eijk tweewielerspecialist in Serooskerke
    (Walcheren)
    Mvrgr
    Marcel Oonk

  4. Hans Karsten op

    Heb je een gewone fiets, waar je tevreden over bent? Laat de fiets ombouwen tot elektrisch. Bevalt ons al bijna 9 jaar prima. Na ca 4,5 jaar de accu’s laten reviseren. Scheelt heel veel geld.

  5. Let ook op het gewicht van de fiets als je hem gaat vervoeren op een fietsen trekhaak standaard en haal de fietstassen eraf. Dat scheelt weerstand en gewicht.
    Bij de meeste auto’s is het maximale gewicht tussen de 50 en de 60 kg. De gemiddelde standaard weegt 18 kg.

  6. Peter kok op

    Ga bij een goede fietsenmaker langs en niet bij de dozenschuivers van Stella en Amslod. Je betaalt meer maar dat is voor de service en het opmeten van je lichaam waardoor je beter op de fiets zit.